Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović najavio je 'rat listama čekanja' i njihovo smanjenje u iduća dva mjeseca, u što će se utrošiti 20 milijuna kuna iz sredstava koja je HZZO uštedio u prvih šest mjeseci ove godine.


'Dok SDP govori da će do šestog mjeseca 2012. prepoloviti liste čekanja mi ćemo ih smanjiti u idućih 1,5 do 2 mjeseca na najnižu dopustivu razinu', rekao je Milinović na današnjoj konferenciji za novinare. Najavio je dodatni angažman u bolnicama, zbog kojega su u Ministarstvu danas bili i ravantelji nekih od najvećih hrvatskih bolnica, kao i financiranje pojedinih postupaka izvan utvrđenih financijskih limita.

Iznio je podatak po kojemu su, od uvođenja Nacionalne liste čekanja u listopadu 2008. do kolovoza 2011., čekanja smanjena za pretrage CT-om 41 posto, za ultrazvuk srca 65 a za ultrazvuk dojke 54 posto, te su za operaciju ugradnje endoproteze kuka čekanja smanjena 53 posto. Istodobno su povećane liste čekanja za operaciju očne mrene za 19 posto, a za MR za 31 posto, što Milinović objašnjava povećanjem medicinskih indikacija za tu pretragu koja je postala standard u liječenju u Hrvatskoj i Europi.

Ministar je također najavio da do kraja godine neće biti čekanja ni na radioterapiju koju prolaze onkološki pacijenti, zbog 9 novih linearnih akceleratora (LA) u bolnicama.

Prema podacima Ministarsva zdravstva, u protekle je dvije godine o mogućnosti obavljanja pretrage ili operacije u nekoj drugoj bolnici, gdje su liste čekanja male, bilo obaviješteno više od 17.000 pacijenata, a to je prihvatilo njih oko 8.500. Takvu mogućnost, pojasnio je, dobivaju samo pacijenti koji su na listama najniže rangirani, te im troškove puta do druge ustanove snosi HZZO.

U ovom trenutku tako nema čekanja na CT u zagrebačkoj Klinici 'Fran Mihaljević', a na UZV dojke i endoprotezu kuka u šibenskoj bolnici. Na MR se najkraće čeka u Gospiću (30 dana), na CT u Ogulinu (2), Pakracu (13) i Vukovaru (14), a na UZV srca u Našicama (16) dana. Na operaciju očne mrene najbrže se pak dolazi na red u Varaždinu (25) i Puli (40).

Značajan utjecaj na dužinu čekanja ima i mogućnost prijave za neku pretragu ili operaciju u više bolnica, što će prestati uvođenjem e-naručivanja do kraja godine.

Milinović navodi da je HZZO u prvih šest mjeseci ove godine uštedio 144 milijuna kuna odakle će se dio preusmjeriti u, kako je rekao, 'ofanzivu' za smanjenje listi čekanja. (Hina)
 

Vezani članci Čekanje u bolnicama, ilustracije (Foto: Marko Prpić/ Pixsell) HZZO: Više novca bolnicama za skraćivanje lista čekanja i postupke za koje je najveća gužva Šalter za naručivanje, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Ministarstvo zdravstva o listama čekanja: ''Nisu se produljile, jedna osoba naruči se na više mjesta''