Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stajat će 2 milijuna kuna

Milinović objavio rat 'listama čekanja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović najavio je 'rat listama čekanja' i njihovo smanjenje u iduća dva mjeseca, u što će se utrošiti 20 milijuna kuna iz sredstava koja je HZZO uštedio u prvih šest mjeseci ove godine.

'Dok SDP govori da će do šestog mjeseca 2012. prepoloviti liste čekanja mi ćemo ih smanjiti u idućih 1,5 do 2 mjeseca na najnižu dopustivu razinu', rekao je Milinović na današnjoj konferenciji za novinare. Najavio je dodatni angažman u bolnicama, zbog kojega su u Ministarstvu danas bili i ravantelji nekih od najvećih hrvatskih bolnica, kao i financiranje pojedinih postupaka izvan utvrđenih financijskih limita.

Iznio je podatak po kojemu su, od uvođenja Nacionalne liste čekanja u listopadu 2008. do kolovoza 2011., čekanja smanjena za pretrage CT-om 41 posto, za ultrazvuk srca 65 a za ultrazvuk dojke 54 posto, te su za operaciju ugradnje endoproteze kuka čekanja smanjena 53 posto. Istodobno su povećane liste čekanja za operaciju očne mrene za 19 posto, a za MR za 31 posto, što Milinović objašnjava povećanjem medicinskih indikacija za tu pretragu koja je postala standard u liječenju u Hrvatskoj i Europi.

Ministar je također najavio da do kraja godine neće biti čekanja ni na radioterapiju koju prolaze onkološki pacijenti, zbog 9 novih linearnih akceleratora (LA) u bolnicama.

Prema podacima Ministarsva zdravstva, u protekle je dvije godine o mogućnosti obavljanja pretrage ili operacije u nekoj drugoj bolnici, gdje su liste čekanja male, bilo obaviješteno više od 17.000 pacijenata, a to je prihvatilo njih oko 8.500. Takvu mogućnost, pojasnio je, dobivaju samo pacijenti koji su na listama najniže rangirani, te im troškove puta do druge ustanove snosi HZZO.

U ovom trenutku tako nema čekanja na CT u zagrebačkoj Klinici 'Fran Mihaljević', a na UZV dojke i endoprotezu kuka u šibenskoj bolnici. Na MR se najkraće čeka u Gospiću (30 dana), na CT u Ogulinu (2), Pakracu (13) i Vukovaru (14), a na UZV srca u Našicama (16) dana. Na operaciju očne mrene najbrže se pak dolazi na red u Varaždinu (25) i Puli (40).

Značajan utjecaj na dužinu čekanja ima i mogućnost prijave za neku pretragu ili operaciju u više bolnica, što će prestati uvođenjem e-naručivanja do kraja godine.

Milinović navodi da je HZZO u prvih šest mjeseci ove godine uštedio 144 milijuna kuna odakle će se dio preusmjeriti u, kako je rekao, 'ofanzivu' za smanjenje listi čekanja. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo'' Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? "Stvari su se otele kontroli. Ako će nas poduplati kao Gremline tako što će nas iza ponoći zaliti vodom, Beroš možda to i riješi"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene