Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada bi već ovaj četvrtak, a najkasnije idući tjedan, trebala izmijeniti dijelove spornih zakona.


Na izmjenu će tako zakon o zabrani pušenja i o medicinskoj oplodnji, potvrdio je novinarima ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. Ministar očekuje da će se u izmjene dijelova zakona ići uredbama kako bi odmah stupili na snagu. Na pitanje jesu li se s ugostiteljima dogovorili kad je riječ o Zakonu o zabrani pušenja, ministar je na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odgovorio kako slijedi 'filigransko usuglašavanje s ugostiteljima'.

Vezani članci 200 kuna u novčaniku (Foto: Arhiva/Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Danas na snagu stupa novi paket poreznih zakona, pogledajte što se sve mijenja Kafić u Splitu Pobuna ugostitelja u Splitu: Tvrde da im je zbog ovoga ugrožena iduća turistička sezona

>> Cigarete u kafićima možda već idući vikend

'Mogu reći da smo 99 posto stvari dogovorili, mislim da ćemo sutra imati jedan sastanak s ugostiteljima', rekao je. Istaknuo je da izmjene tog zakona neće ići na štetu zdravlja nepušača. 'To sam rekao u lipnju, ponavljam i sada, ali ćemo pokušati smanjiti utjecaj tog zakona na poslovanje ugostiteljskih objekata', zaključio je Milinović.

HZZO smanjio dugove za 19 posto

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prvi je put u svojoj povijesti zahvaljujući reformi zdravstva uskladio rashode s planiranim prihodima, rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Upravnog vijeća HZZO-a. Upravno vijeće na današnjoj je sjednici ukinulo liječnička povjerenstva HZZO-a, a njihov posao ubuduće će raditi ovlašteni HZZO-ovi liječnici. To znači da pacijenti više ne moraju ići u HZZO ili pred povjerenstva i čekati u redovima da bi im se produljilo bolovanje, nego će liječnici ići k njima.

HZZO je osigurao milijun kuna za edukaciju biologa koji rade u laboratorijima za medicinsku oplodnju te novac za edukaciju medicinskih sestara za vađenje i prikupljanje krvi u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, čime se rasterećuje bolnički sustav i smanjuje čekanje. Radi racionalizacije sustava, HZZO će izmijeniti sadržaj iskaznice dopunskog osiguranja pa će one vrijediti sve dok vrijedi polica. U Hrvatskoj ima 2.450.000 osiguranika pa bi se trajnim iskaznicama dopunskog osiguranja na godinu trebalo uštedjeti najmanje pet milijuna kuna. Kontrolama u 24 zdravstvene ustanove uočeno je smanjenje dugova za 19 posto, ili 320 milijuna kuna, izvjestio je ministar. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju