Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada bi već ovaj četvrtak, a najkasnije idući tjedan, trebala izmijeniti dijelove spornih zakona.


Na izmjenu će tako zakon o zabrani pušenja i o medicinskoj oplodnji, potvrdio je novinarima ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. Ministar očekuje da će se u izmjene dijelova zakona ići uredbama kako bi odmah stupili na snagu. Na pitanje jesu li se s ugostiteljima dogovorili kad je riječ o Zakonu o zabrani pušenja, ministar je na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odgovorio kako slijedi 'filigransko usuglašavanje s ugostiteljima'.

Vezani članci 200 kuna u novčaniku (Foto: Arhiva/Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Danas na snagu stupa novi paket poreznih zakona, pogledajte što se sve mijenja Kafić u Splitu Pobuna ugostitelja u Splitu: Tvrde da im je zbog ovoga ugrožena iduća turistička sezona

>> Cigarete u kafićima možda već idući vikend

'Mogu reći da smo 99 posto stvari dogovorili, mislim da ćemo sutra imati jedan sastanak s ugostiteljima', rekao je. Istaknuo je da izmjene tog zakona neće ići na štetu zdravlja nepušača. 'To sam rekao u lipnju, ponavljam i sada, ali ćemo pokušati smanjiti utjecaj tog zakona na poslovanje ugostiteljskih objekata', zaključio je Milinović.

HZZO smanjio dugove za 19 posto

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prvi je put u svojoj povijesti zahvaljujući reformi zdravstva uskladio rashode s planiranim prihodima, rekao je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Upravnog vijeća HZZO-a. Upravno vijeće na današnjoj je sjednici ukinulo liječnička povjerenstva HZZO-a, a njihov posao ubuduće će raditi ovlašteni HZZO-ovi liječnici. To znači da pacijenti više ne moraju ići u HZZO ili pred povjerenstva i čekati u redovima da bi im se produljilo bolovanje, nego će liječnici ići k njima.

HZZO je osigurao milijun kuna za edukaciju biologa koji rade u laboratorijima za medicinsku oplodnju te novac za edukaciju medicinskih sestara za vađenje i prikupljanje krvi u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, čime se rasterećuje bolnički sustav i smanjuje čekanje. Radi racionalizacije sustava, HZZO će izmijeniti sadržaj iskaznice dopunskog osiguranja pa će one vrijediti sve dok vrijedi polica. U Hrvatskoj ima 2.450.000 osiguranika pa bi se trajnim iskaznicama dopunskog osiguranja na godinu trebalo uštedjeti najmanje pet milijuna kuna. Kontrolama u 24 zdravstvene ustanove uočeno je smanjenje dugova za 19 posto, ili 320 milijuna kuna, izvjestio je ministar. (Hina)