Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ o braniteljima

Brkić: 'Nudimo konkretna rješenja i ne dijelimo nego spajamo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijan Brkić zajedno s Tomom Medvedom održao je konferenciju za medije na temu "Hrvatski branitelji u Izbornom programu HDZ-a".

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić ustvrdio je u petak da HDZ nudi konkrentna rješenja za branitelje, ne razdvaja nego intergrira braniteljsku populaciju, te ne mijenja stavove prigodno zbog dnevno političkih potreba, kao njihovi politički suparnici.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

"HDZ je dosad više puta jasno i glasno rekao da su Domovinski rat i hrvatski branitelji temelj moderne i neovisne Hrvatske, a dokaz tome je da samo iz naše Zajednice branitelja Gojko Šušak i Odbora za branitelje ima 14 pripadnika braniteljske populacije na listi, a još je niz branitelja na listama aktivno uključenih u rad i izradu programa o hrvatskim braniteljima", rekao je Brkić na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Branitelji uključeni u izradu programa HDZ-a

Po njegovim riječima, zadnje četiri godine branitelji su bili aktivno uključeni u izradu programa HDZ-a, pa i jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima i obiteljima stradalnika.

Tehnički ministar branitelja Tomo Medved rekao je da su u Ministarstvu branitelja prvi put kao partneri angažirane udruge iz Domovinskog rata, više od 250 osoba izravno zainteresiranih za nalaženje modela kako bi se kroz Zakon o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata našla odgovarajuća rješenja.

"Poseban je naglasak na zaštiti kvalitete zdravlja branitelja i stradalnika jer, nažalost, svi pokazatelji govore da te populacija umire 20 godina ranije od opće populacije, a dosadašnji parcijalni modeli zdravstvene skrbi nisu bili odgovarajući", istaknuo je Medved, stoga je za to područje angažiran veliki broj zdravstvenih djelatnika i liječnika, te onih koji su radili na uspostavi stožera zdravlja za vrijeme Domovinskog rata.

Kao jedno od ključnih područja Medved ističe uspostavu potpuno drugačijeg modela mirovinskog osiguranja hrvatskih branitelja - postojeći model koji je razdvojio braniteljske mirovine i "stvorio pravnu i socijalnu nesigurnost kod branitelja i stradalnika Domovinskog rata" stavio bi se izvan snage.

Intenziviralo bi se i traženje nestalih osoba, uz angažman sviju tijela Hrvatske kojima je to u nadležnosti, a na poseban način vodilo bi se računa i o stambenom zbrinjavanju branitelja i stradalnika. Više od 13.000 takvih zahtjeva nalazi se u Ministarstvu i po postojećem modelu taj problem ne bi bio riješen dugi niz godina, naglasio je Medved.

Od 500.000 branitelja samo 73.000 koristi državni proračun

"Od 500.000 hrvatskih branitelja, koliko ih je u registru, samo je 73.000 korisnika raznih benefita iz proračuna, od toga je 14.500 korisnika obiteljskih mirovina nakon smrti članova obitelji, a ostalo su hrvatski ratni vojni invalidi", rekao je Medved.

S obzirom da 430.000 branitelja ne koristi te benefite, a u velikoj je mjeri riječ o nezaposlenim braniteljima, kaže Medved, kroz niz mjera vodi se računa o mogućnostima Hrvatske. "Nećemo izlaziti s detaljima, nego kada se stvore uvjeti za to da zakon ide u javnu raspravu, odmah nakon izbora, imat ćete priliku vidjeti iznose", rekao je Medved dodavši kako to neće biti veliki iznosi, već drugačiji organizacijski pristup raznih tijela i stavljanje u funkciju mrtvog kapitala.

Rekao je i da su poduzete konkretne radnje da se mjere vezane uz branitelje koji su bili korisnici opskrbnina, nakon što ih je bivša Vlada prebacila u nadležnost Ministarstva socijalne politike i mladih, vrati u nadležnost Ministarstva branitelja.

Nužne promjene Medved vidi i u zakonskom okviru vezanom uz prioritet kod zapošljavanja branitelja s obzirom da, napominje, sadašnji ne vodi računa o djeci smrtno stradalih branitelja i ostvarivanju pravne sigurnosti branitelja, kao u slučaju optužnica koje su niz godina stajale u ladicama državnih tijela.

"Kada su se spominjale optužnice, kod svih se branitelja stvarala nesigurnost, očekivali su da su oni potencijalni optuženi", napomenuo je Medved najavivši da će se kroz međuresornu suradnju svih nadležnih tijela zaštititi branitelje od mogućih progona i pružiti im odgovarajuću pravnu sigurnost.

Na pitanje hoće li pristati ostati na mjestu ministra ako SDP dođe na vlast, kako je to Zoran Milanović predložio na sastanku s braniteljima, Medved je rekao da Milanović neće biti u situaciji sastavljati Vladu, a o tome tko će koju dužnost obnašati odlučivat će predsjednik HDZ-a, odnosno budući mandatar.

Licemjerje Milanovića u odnosu prema braniteljima

Bivši saborski zastupnik HDZ-a Zvonko Milas, i sam bivši branitelj, poručio je da HDZ želi vratiti povjerenje hrvatskih branitelja u politiku. "Politika mora biti konsenzualna, ne smije unositi nemir, strah i neizvjesnost u njihove živote jer branitelji su zaslužili da se dobro osjećaju u zemlji za koju su najviše dali", rekao je.

Govoreći o tajnoj snimci čelnika SDP-a sa susreta s braniteljima Milas je rekao kako o Milanovićevom odnosu prema hrvatskim braniteljima govore godine njegova mandata. "Toliko je licemjerja, od toga da je ignorirao hrvatske branitelje više od godinu dana i na Markovom trgu na njih slao policiju, a danas je postao najveći jurišnk i zaštitnik njihovih prava. To rade ljudi bez integriteta i to bi moglo biti opasno za cijelo društvo", ustvrdio je Milas.

"Ako mu je doista stalo da zaštiti branitelje i njihove interese imat će priliku kao saborski zastupnik u oporbi dati svoj glas za ustavni zakon o zaštiti vrijednosti Domovinskog rata", dodao je.

Upitan smatra li spornim što su branitelji snimali taj sastanak i smatra li svoju izjavu upućenu Miloradu Pupovcu o tome da ode tamo gdje se osjeća sigurnije primjerenijom od Milanovićevih izjava s tog sastanka, Milijan Brkić je rekao kako se treba prestati vraćati u prošlost.

"Idemo biti odgovorni i ozbiljni, razgovarati o problematici s kojom se suočavaju hrvatski banitelji i što se može napraviti da se reintegriraju u društvo i radne procese. Naše riječi i djela govore o svima nama, pa tako i o gospodinu o kojemu smo razgovarali", rekao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene