Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IDS postavio svoje uvjete

Miletić: Mi smo svoje rekli - na potezu je SDP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je u petak da IDS "nije nikome dao nikakvu odbijenicu" te kako je na potezu SDP jer je njegova stranka već rekla da je decentralizacija i Istra kao samostalna regija "nulti korak bilo kakvih budućih pregovora" o koaliciji.

"Kao stranka, nismo na svojim stranačkim tijelima odlučivali o načinu kako niti s kim će IDS izaći na iduće parlamentarne izbore, nego smo odlučili kako je temelj bilo kakvih dogovora, predizbornih ili poslijeizbornih koalicija, konkretan program i konkretni projekti koje želimo ostvariti. Na tome ćemo ustrajati", istaknuo je Miletić u Puli odgovarajući na pitanje novinara je li točno da je SDP dobio odbijenicu od IDS-a.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Odgovorio je i kako IDS ponajprije želi razgovarati, a odluku će zasigurno donijeti na vrijeme s obzirom na to da izbori još nisu raspisani. "Vjerujem da je jesen pravo vrijeme za takvu odluku", rekao je i ponovio kako su IDS-u prihvatljivi partneri lijevoga liberalnog centra, što je "spektar u kojemu djeluje i IDS" pa su mu tako sve stranke koje djeluju u tom području mogući partneri.

Na pitanje je li razgovarao s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem o mogućoj suradnji s njegovom novom strankom, Miletić je odgovorio potvrdno te je pritom istaknuo odličnu suradnju i dok je Josipović bio predsjednik države.

"Razgovarali smo, razgovarao sam i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. To su normalni procesi i mislim da razgovor ne može nikome i nikada štetiti. No, ponavljam, mi inzistiramo na konkretnim projektima jer jedino na taj način možemo razmišljati o budućnosti zemlje", rekao je Miletić i dodao kako je građanima mnogo važniji program s kojim izlaze nego tko će biti član neke koalicije.

"U cijeloj priči nema kamena spoticanja. Mi smo svoje rekli, SDP je na potezu, zanima nas decentralizacija države koja je nužna. Najcentraliziranija država u Europi je Grčka. Mislim da ne želimo ići u tom smjeru, nego u smjeru jedne Njemačke koja je vrlo decentralizirana zemlja", poručio je Miletić. Po njegovim riječima, županije u današnjem obliku ne zadovoljavaju potrebe zemlje te treba 'spustiti' ovlasti iz centra zemlje i na županije, i na gradove i na općine.

"Mi se zalažemo za jednu istinsku regionalizaciju", zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić, dodajući kako je IDS ušao u koaliciju 2011. godine u dobroj vjeri s tim da je IDS-u "bila najbitnija 21. točka plana 21", to jest program decentralizacije". U tom segmentu, ocijenio je, svi su zakazali, uključujući i IDS koji je u koaliciji.

"Vlada je u sređivanju države napravila iskorak, ali u decentralizaciji nismo išli u smjeru u kojem smo se dogovorili, nego smo se odmakli korak nazad i dodatno centralizirali državu, što nije dobro", poručio je Miletić, dodajući kako je "pitanje decentralizacije te Istra kao samostalna regija nulti korak bilo kakvih budućih pregovora".

Predsjedništvo SDP-a u srijedu je održalo redovitu sjednicu na kojoj je raspravljalo o pripremama za parlamentarne izbore, nakon koje je član Predsjedništva i ministar uprave Arsen Bauk potvrdio da će SDP uskoro potpisati predizborni sporazum s koalicijskim partnerima, no nije htio reći hoće li među njima biti i IDS.

U četvrtak je Bauk rekao kako vjeruje da će IDS biti dio pobjedničkog tima te kako se nada da njihova kratica ne znači: "Idemo sami." (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene