Danas počinje suđenje Milanu Bandiću u aferi Štandovi.

Galerija


Prva je to podignuta optužnica protiv zagrebačkog gradonačelnika, a nakon nje uslijedila i ona veća u aferi Agram. Za mjesec dana trebalo bi početi suđenje i u tom slučaju.

Vezani članci Kamion Čistoće odvozi glomazni otpad s divljeg odlagališta pored nacionalne knjižnice (Foto: Dnevnik.hr) Gradske vlasti tek nakon priloga u Dnevniku Nove TV reagirale na problem Zagrepčana s divljim odlagalištem otpada Milan Bandić je umoran (Foto: Dnevnik.hr) Bandić neće na predsjedničke izbore zbog lošeg zdravlja? "Mogu vam samo reći da će biti ugodnih iznenađenja"

Inače rječiti zagrebački gradonačelnik na spomen sudskih postupaka protiv njega - utihne. Prva optužnica protiv Milana Bandića potvrđena je prošle godine, dvije i pol godine nakon podizanja i to nakon više odgoda. I pripremna ročišta više puta su odgađana.

"Ako je ikom stalo da se ovaj predmet što prije završi to je sigurno obrana, jer četiri se godine zna da do ovog postupka uopće nije trbealo doći, da se ovdje šetamo po zloupotrebi procesnih ovlaštenja. Iz razloga što ovdje nema protupravnosti, nema šteta, prema tome, nema ni kaznenog djela", rekao je Krešimir Krsnik, odvjetnik Milana Bandića.

Odgoda za odgodom - tako je bilo i s drugom optužnicom - onoj u slučaju Agram. Zbog koje je i uhićen 2014. godine. Mjesec dana kasnije - pušten je uz 15 milijuna kuna jamčevine.

Optužen je, među ostalim, da je pogodovao tvrtki Petra Pripuza i tvrtki Bramgrad, izbjegao platiti porez na donacije nakon predsjedničke kampanje, nezakonito zapošljavao u Gradu, koristio službene automobile u privatne svrhe.

Od ožujka se čeka što će Uskok odlučiti o dijelovima optužnice u slučaju Agram. Sud je tri od 10 točaka optužnice vratio na dopunu i doradu. Dodatan posao za Uskok oko donacija u predsjedničkoj kampanji i zbrinjavanja otpada.

"Sud je naložio da se provede vještačenje tj. usvojili su naš prigovor na optužnicu, međutim Uskok nije postupio po odluci suda, već je naložio samo financijsko vještačenje, a ne kombinirano financijsko i vještačenje gospodarenja otpada što je bilo bitno za tu točku", kaže Anto Nobilo, odvjetnik Petra Pripuza.

Rok za podizanje optužnice, kaže, imaju do prosinca. Za ostale točke afere Agram slijedi suđenje - za mjesec dana zakazano je pripremno ročište.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr