Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

EKSKLUZIVNO

Milanović ide u Beograd!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović u srijedu putuje u radni posjet Beogradu.

Premijer Milanović u srijedu putuje u Beograd gdje će se susresti sa svojim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem. Ovo će biti prvi susret dvojice premijera od kada je u Zagrebu i Beogradu došlo do promjene vlasti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV As iz rukava Dnevnik Nove TV s Pantovčaka: "Politička partija pokera tek je počela, ulog su ključevi Banskih dvora"

Odlaskom Borisa Tadića i dolaskom Tomislava Nikolića i predsjednik Josipović zamrznuo je odnose sa srbijanskim državnim vrhom. Hrvatski dužnosnici ignorirali su sve 'političke provokacije' Beograda.

 >> Srbija spremna razgovarati s Hrvatskom o povlačenju tužbi za genocid

Srbijanski premijer često je tvrdio kako je nužno razgovarati, a susret je bio nekoliko puta najavljivan. Sada će dva premijera razgovarati o problemima između dviju država.

Hrvatska bi 1. srpnja trebala postati članicom Europske unije, a Srbija se nada početku pregovora s EU. No dvije zemlje malo su otvorenih pitanja riješile u zadnja dva desetljeća, a posebno od 2000. godine kada su odnosi normalizirani. Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji pozdravilo je dolazak premijera Milanovića u Beograd, no istodobno izražava ogorčenost što su o tome važnom događaju za Hrvate u Srbiji saznali iz medija, kao i zbog toga što nisu uključeni u susrete predsjednika dviju vlada. 'Naravno da je za pozdraviti otvaranje dijaloga na najvišoj državnoj razini između Srbije i Hrvatske, jer bi od toga koristi trebali imati i vojvođanski Hrvati. Time se naime relaksiraju međudržavni odnosi, a otvara se i prostor za rješavanje nagomilanih problema koje ima ova zajednica', izjavio je stručnjak za pitanje položaja Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. Međutim, dodao je, brine to što su Hrvati u Vojvodini o ovome posjetu saznali iz medija: 'To pokazuje da, kada su u pitanju odnosi između Srbije i Hrvatske, hrvatska zajednica u Vojvodini nije ni na koji način subjekt u tim dogovorima', naveo je on i zaključio kako je odnos Srbije naspram srpskoj zajednici u Hrvatskoj bitno drugačiji. Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slaven Bačić kratko je izjavio kako je za vijest o dolasku predsjednika hrvatske vlade u Beograd čuo od novinara 'u ponedjeljak oko 15 sati"'. Vodstvo hrvatske manjine navelo je kako nema saznanja da će se Zoran Milanović sastati i s njima tijekom boravka u Beogradu. Čelnici hrvatskih manjinskih institucija u Srbiji godinama traže od matične domovine da ih uključi u dijalog između Srbije i Hrvatske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene