Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnosi na zdravim temeljima

Srbija spremna razgovarati s Hrvatskom o povlačenju tužbi za genocid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić rekao je u petak da je Srbija spremna s Hrvatskom razgovarati i o mogućnosti međusobnog povlačenja tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Ivan Mrkić je u intervjuu agenciji Beta rekao da je Srbija iskrena u namjeri da odnose s Hrvatskom gradi na zdravim temeljima i zanijekao tvrdnje da su odnosi Srbije sa susjedima u zastoju, istaknuvši opredijeljenost Beograda da širi i obogaćuje suradnju u regiji.

Komentirajući odnose s Hrvatskom, Mrkić je podsjetio da se sa šeficom hrvatske diplomacije Vesnom Pusić već nekoliko puta susreo i dogovorio da nastave dijalog, rješavaju otvorena pitanja i odrede oblasti za jačanje i produbljivanje suradnje.

Pročitajte i ovo Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore Aleksandar Vulin Odgovor Radmanu Vulin: "Neka mi Hrvatska pokaže koji je grad ljepše, srdačnije i iskrenije od Zagreba dočekao Hitlerovu vojsku"

>>'Ljudi ne trebaju biti žrtve nekakvih odnosa između Josipovića i Nikolića'

“Da budem potpuno jasan, moji razgovori s Vesnom Pusić nisu ni protokolarni, ni tehnički, već obostrano iskreni u namjeri da odnose naših dviju zemalja gradimo na zdravom temelju”, rekao je Mrkić.

Ocijenio je i da oslobađajuće presude Haškog suda hrvatskim generalima “svakako otežavaju proces pomirbe u regiji, prvenstveno jer nameću dojam o selektivnoj pravdi, slijepoj na činjenje najtežih zločina”, ali je istaknuo i da ne zatvaraju mogućnost razgovora sa Zagrebom o međusobnom povlačenju tužbi.

“Što se tiče povlačenja tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, razgovarati ćemo o tome s hrvatskim kolegama”, rekao je šef srbijanske diplomacije Ivan Mrkić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene