Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SDP-a Hrvatske Zoran Milanović rekao je da će se njegova stranka, pobijedi li na izborima, zauzeti da se Hrvatima u BiH ukine glasovanje na izborima ili referendumu u Hrvatskoj jer oni nisu dijaspora Republike Hrvatske.


"Hrvati žive u BiH više od tisuću godina. Oni, dakle, nisu iseljeništvo", rekao je Milanović u prvom intervjuu za subotnje izdanje Dnevnog avaza.

Vezani članci Potres, Ilustracija Potres od 3,3 po Richteru probudio stanovnike BiH u tri ujutro: "Glasan zvuk prije trešnje. Nisam bio siguran je li eksplozija ili potres" Glasovanje u Rusiji Izlazne ankete u Rusiji: Pobjedu odnosi vladajuća stranka, ali sa slabijim rezultatom nego inače

Prema izbornim propisima Republike Hrvatske, njezini državljani u BiH, koji su pretežno Hrvati, svrstani su u 11. izbornu jedinicu za dijasporu.

"Oni (Hrvati) žive u BiH i tamo trebaju glasovati za predstavnička i vrhovna tijela, a ne u Hrvatskoj", rekao je Milanović dodajući kako nije sporno da Hrvati u BiH imaju i državljanstvo Hrvatske, ali bez prava glasovanja na izborima u Hrvatskoj.

Na pitanje što će najprije učiniti u pogledu Bosne i Hercegovine, pobijedi li SDP na predstojećim izborima u Hrvatskoj, Milanović je odgovorio da će najprije posjetiti Sarajevo, a onda Mostar.

"U mostarskoj regiji žive mnogi bosanskohercegovački Hrvati i taj grad je središte kulturne i ekonomske snage. U Sarajevu ću razgovarati s vodstvom BiH, u Mostar ću doći s porukom da smo otvoreni za razgovor i suradnju, ali na novim osnovama. Naše veze su duboke i trajne, uvijek će takve biti, ali želimo da se hrvatski narod integrira u bosanskohercegovačko društvo", kazao je Milanović.