Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG KORONE

Iz Ureda predsjednika objavili da su se Plenković i Milanović usuglasili o tome tko će zastupati RH na sastanku Europskog vijeća

Zoran Milanović i Andrej Plenković
Zoran Milanović i Andrej Plenković Foto: Dnevnik.hr/DNEVNIK.hr
Predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković usuglasili su se da Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća predstavlja Slovenija.

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem o sastanku Europskog vijeća koji će se održati u četvrtak.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika

Premijer je kazao da ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeća te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku, izvijestili su iz Ureda predsjednika Republike.

Milanović je umjesto toga predložio da Hrvatsku predstavlja Republika Slovenija ''i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama''.

Plenković je podsjetio da je takva praksa već postojala jer je Slovenija već predstavljala Hrvatsku, kao što je Hrvatska predstavljala Sloveniju. Premijer i predsjednik su se usuglasili da tako bude i ovoga puta.

Prema Ustavu RH, Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske, ali s obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, Predsjednik Republike iznimno zastupa Hrvatsku samo kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene