Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar najavio

Kujundžić: Spinraza idući tjedan na listi HZZO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijek Spinraza za liječenje spinalne mišićne atrofije (SMA) sljedeći bi tjedan trebao biti stavljen na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), dok će kliničko ispitivanje novog lijeka za tu bolest, u što će biti uključeno 23 pacijenata sa SMA, početi u KBC-u Zagreb 17. travnja, najavio je u petak ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Lijek Spinraza je u proceduri nakon što je firma aplicirala, a mi smo ubrzali postupak, pa mislim da bi već sljedeći tjedan trebao biti stavljen na listu HZZO-a. Glede Rochova lijeka za SMA, jučer je Uprava KBC-a Zagreb potvrdila da će 17. travnja, u utorak, početi liječenje malih pacijenata", izjavio je Kujundžić, koji je sudjelovao na konferenciji digitalne medicine "Budućnost je sada".

Pročitajte i ovo Kristina može stajati (Foto: Dnevnik.hr) stala na noge u javljanju uživo Kristinine suze dirnule su cijelu Hrvatsku, a danas ne skida osmijeh s lica: "Mislim da me još super stvari čeka u budućnosti" Kristina Horzić, oboljela od spinalne mišićne atrofije (Foto: Dnevnik.hr) Spinrazu će dobiti svi Kristina je prije nekoliko mjeseci u Dnevniku Nove TV od tuge zaplakala, a danas ima razlog za osmijeh

Dodao je kako neuropedijatri na Rebru imaju uvid koji pacijenti ispunjavaju kriterije za uključivanje u kliničku studiju za ispitivanje novog lijeka tvrtke Roche, a budući da se u studiju uključuje pacijente do 25 godina, u nju će ući i nekoliko pacijenta iznad 18 godina.

"Studija će trajati godinu dana, a nakon toga će oni kod kojih se pokaže pozitivan učinak imati besplatno liječenje tim lijekom još četiri godine", rekao je ministar.

Što se tiče Spinraze, četvero djece koja je započelo liječenje nastavit će s terapijom, a lijek će moći dobiti i ostali pacijenti koji ne uđu u kliničku studiju, ako budu ispunjavali kriterije za terapiju Spinrazom.

Kujundžić je podsjetio kako između dva lijeka postoji razlika u primjeni, jer se Spinraza unosi putem injekcije u leđnu moždinu, dok se Rocheov lijek uzima na usta, a što se tiče učinaka i nuspojava tih lijekova kaže kako je o tome još prerano govoriti.

Kad je riječ o 1,3 milijuna kuna, koji su za Sprinrazu prikupljeni na računu Ministarstva zdravstva, Kujundžić je rekao kako bi bilo normalno da se taj novac preusmjeri nakon uvrštavanja na listu lijekova HZZO-a prema drugim potrebitim pacijentima.

"Račun je otvoren da bi se pomoglo onim pacijentima koji čekaju dok neki lijek ne dođe na listu, da ne izgube dragocjeno vrijeme. Za Spinrazu je prikupljeno oko 1,3 milijuna kuna. Jučer smo razgovarali da to treba pravno definirati, ali glede etičnosti i transparentnosti svi se slažu kako bi bilo normalno da se taj novac preusmjeri prema potrebitima, budući da će Spinraza ući na listu HZZO-a i biti financijski riješena", rekao je Kujundžić. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene