Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izašao na stražnji izlaz

I dalje se čeka odgovor: Tko je i zašto bio prijetnja sigurnosti Milanu Bandiću u zgradi najvećeg suda u Hrvatskoj?

Milan Bandić \
Milan Bandić \"skliznuo\" novinarima - 3 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Milan Bandić \ Milan Bandić \"skliznuo\" novinarima - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Milan Bandić \ Milan Bandić \"skliznuo\" novinarima - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Milan Bandić \ Milan Bandić \"skliznuo\" novinarima - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Milan Bandić \ Milan Bandić \"skliznuo\" novinarima - 7 Foto: Dnevnik Nove TV +2 Milan Bandić \ Galerija 1/7 >>
Tko je i zašto bio prijetnja sigurnosti Milanu Bandiću pa je u srijedu izašao kroz sporedni izlaz najvećeg suda u Hrvatskoj, i dalje nije odgovoreno.

Da su potrebne pojačane sigurnosne mjere, procijenila je služba osiguranja, a na tu odluku negoduje i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu koji je tražio očitovanje.

Milan Bandić u četvrtak nije davao izjave, baš kao ni u srijedu kad je izbjegao kamere - pred glavnim vratima suda. Optuženi Milan Bandić i Petar Pripuz, sud su napustili kroz sporedni izlaz, umjesto na glavni.

"Zašto su to napravili, ja ne znam. To nije bilo u redu, mislim da nije bilo takve sigurnosne ugroze i da se zapravo stvara i kvari loša percepcija pravosuđa i šalje se poruka da su neki okrivljenici jednakiji od drugih", kazao je Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Odluku o tome da neki budu jednakiji od drugih, donijela je služba osiguranja. Pa umjesto da izađe tamo gdje je i ušao, Milan Bandić se poslužio stražnjim izlazom u Petrinjskoj ulici.

Na pitanje novinara hoće li tražiti odgovornost onih koji su tu odluku donijeli, Turudić odgovara: "Ja nemam nikakvu nadležnost u odnosu na odgovornost, neka njihovo nadležno Ministarstvo pravosuđa odluči o tome".

A njihov šef, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji u Zagrebu prima europske kolege, nije previše rječit. "Ne komentiram", kazao je Božnjaković.

U sindikatu pravosudnih policajaca, tvrde, nitko nema privilegije. Ali oni, kažu, provode ono što im je zadano. "Koliko mi je poznato, jučer su bili i iznad voditelja određeni šefovi koji su vodili to. Tko je izdao tu zapovijed, tko je napravio to - Ministarstvo pravosuđa je tu pa neka utvrdi i kaže ime jer ne može pravosudna policija biti kriva. Baš toliko moćni nismo", poručuje Krešo Jelenko iz Sindikata pravosudne policije.

No, procedura je, kaže bivši Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje, i u ovakvim slučajevima jasna. "U situacijama gdje postoji sigurnosni rizik, o tome obavještava djelatnike osiguranja ili predsjednik suda ili sudac koji vodi postupak. I onda oni u suradnji osiguravaju izlaz kroz nekakav sporedni izlaz", objašnjava Šprlje.

I predsjednik suda i sutkinja, još su u srijedu rekli kako o tome da će Bandić i Pripuz sud napustiti kroz sporedna vrata - nisu imali pojma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene