Mihael Zmajlović (Foto: Pixell)
Mihael Zmajlović (Foto: Pixell) Foto: Pixell

SDP-ov Mihael Zmajlović razriješen je u srijedu s mjesta predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije, a na tu je dužnost većinom glasova izabran HDZ-ov Damir Mikuljan.


Mihael Zmajlović je smjenjen jer je nakon postignutog dogovora koalicije HDZ-a, HSLS-a, HSU i stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, HNS-a i drugih članova Skupštine Zagrebačke županije o političkoj suradnji došlo do formiranja nove većine tj. nove političke koalicije.

Vezani članci Neformalno s Mihaelom Zmajlovićem (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bivši najmlađi ministar sjeo u traktor, otkrio voli li više vino ili pivo te razmišlja li o odlasku iz politike Davor Bernardić i Milan Bandić u istom društvu (Foto: Prigorski.hr) Fotografija koja je uzburkala duhove: Bernardić snimljen u društvu s Bandićem

Za Damira Mikuljana je od 51 vijećnika glasovalo njih 26, a 25 je bilo protiv.

Zbog istog je razloga po hitnom postupku razriješen potpredsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Vladimir Bregović (HDZ), a na tu funkciju izabran je Zvonko Kunić (BM 365).

Vlado Horina (HSS) upozorio je prije smjene Zmajlovića kako je pravo demokratske većine da bira i smjenjuje ljude, ali nova većina stvorena je umjetno i na nekorektan način, te je upitno kako će funkcionirati.

"Ovo nisu bila legitimna demokratska sredstva", ustvrdio je Horina dodavši kako bi sve bilo normalno da nije bilo prelaska iz jedne liste u sadašnju većinu. Podsjetio je kako je Jasminka Mataušić svoj mandat dobila na listi SDP-a a sada se, kao neovisna zastupnica, priklonila HDZ-ovoj većini.

Svoje neslaganje izrazila je i potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec (Most) koja je poručila da Most osuđuje sve što je mimo volje naroda i glasača. "Most drži svoju riječ i ne ide mimo volje naroda", rekla je.

Na sjednici Skupštine također bi se trebao donijeti proračun Zagrebačke županije za iduću godinu i projekcija proračuna za 2019. i 2020. godinu.

Mikuljan: Demokratska većina u Skupštini ne zatvara vrata nikome i nastavlja s radom

Novi predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan (HDZ) rekao je u srijedu kako očekuje dobru suradnju sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem, te je, podsjećajući da u proteklih šest mjeseci Skupština nije usvojila značajne odluke, poručio da demokratska većina u Skupštini ne zatvara vrata nikome i nastavlja s radom.

Nakon rasprave o prijedlogu razrješenja Mihaela Zmajlovića 28 vijećnika je podržalo taj prijedlog, no za novog predsjednika Skupštine Zagrebačke županije glasovalo je 26 vijećnika.

Novooformljena većina u Skupštini nastavila je u srijedu sjednicu započetu protekli tjedan, a njen novi predsjednik je nakon izglasavanja prokomentirao trenutno stanje.

"Prema očekivanju, imamo 26 ruku, a ponegdje i 28. Demokratska većina u Skupštini nastavlja s radom. U proteklih šest mjeseci rada Skupština nije usvojila značajne odluke, kao što je osnivanje radnih tijela potrebnih za rad Skupštine", istaknuo je.

Mikuljan podsjeća kako je istekao mandat antikorupcijskom povjerenstvu, povjerenstvu za ravnopravnost spolova, koordinaciji za ljudska prava, nije potpisana izjava za prihvaćanje etičkog kodeksa i sl.

Upitan o kritikama dijela vijećnika da se radi o "nemoralnoj većini" Mikuljan je rekao da se tu radi o bijesu.

"To svjedoči o bijesu. Kada su oni slagali većinu mi smo je prihvaćali, a imali su zajedno 21 vijećnika. Sa četiri Mostova nisu imali većinu te su iz drugih stranaka ljudi prelazili u njihovu većinu i mi smo je poštivali. Većina je većina", ustvrdio je.

Rekao je da nova većina ne zatvara vrata nikome i izrazio zadovoljstvo suradnjom sa županom Stjepanom Kožićem. (Hina)