Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotine tisuća migranata ulazi u Europu slabo poznatim "tajnim" putevima nakon što su neke tranzitne države uvele strože kontrole na granici, objavio je u petak Institut za prekomorski razvoj (ODI).


Očekuje se da će ove godine sredozemnim rutama doći oko 330.000 migranata, no broj zahtjeva za azilom mogao bi doseći 890.000, navodi ODI, vodeći britanski neovisni institut za međunarodni razvoj i humanitarna pitanja.

Vezani članci Jednoglasno protiv centra za tražitelje azila (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ministar nastoji promijeniti njihovu odluku: Petrinja jednoglasno protiv Centra za tražitelje azila Slika nije dostupna Svećenik sklonio azilante pa poručio vlastima: "Dok god traje misa, ne smijete ih deportirati"

Razlika od više od 500.000 "pokazuje da postoji velik broj ljudi o čijem dolasku u Europu znamo malo", upozorava agencija.

"Te izbjeglice i migranti putuju u Europu raznim 'tajnim' kanalima i sredstvima: neki preko kopna skriveni u vozilima, drugi zrakoplovima s krivotvorenim dokumentima ili ostaju nakon isteka vize", navodi.

Samo je trećina tih migranata iz Sirije, a većina dolazi iz zemalja sa srednjim prihodima.

ODI stoga poziva europske vlade da povećaju suradnju i razviju više zakonitih puteva kako bi mogle pratiti i učinkovitije pratiti kretanja izbjeglica i migranata, upozoravajući da su mjere odvraćanja i granične kontrole skupe i uglavnom neučinkovite i da su samo preusmjerile izbjeglice i migrante na alternativne, "tajne" puteve.

Prošle godine preko mora u Europu je stigao 1,1 milijun ljudi, a 1,7 milijuna zatražilo je azil. (Hina)