Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Metkoviću ostaje ogromna šteta

'Septičke su izbacile, sve pliva po ulici. Katastrofa živa!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodostaj Neretve opada brže od očekivanog tako da se povlače velike količine vode s poplavljenih područja Metkovića.

No, zbog sporijeg otjecanja i samog položaja, teško je stanje i dalje na predjelu Glibuše. Procjenjuje se da će šteta biti između 30 i 40 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Padaju vodostaji i kod Siska Neretva se povlači, stanje na području Čičke Poljane i dalje teško Slika nije dostupna Stigle iz BiH Gomile smeća zatrpale dolinu Neretve

Pomoć Metkoviću stigla je iz Zagreba, Konavala, Osijeka. Građani sudjeluju u čišćenju i dostavljanju pomoći, pomažu vatrogasci, GSS i Caritas. Kako se voda povlači, građane na području Metkovića sada čekaju problemi oko sanacije.

>> 'Teško je pitati čovjeka kako je dok mu namještaj pliva po kući'

'Septičke su izbacile, to sve pliva po ulici. Katastrofa živa', požalio se Mario Kuran. 'Teško je. Evo ja sam majci lani obnovio sve 30.000 kuna. Popisali joj štetu nisu joj dali ni kune. Znači, ako majka nema sina i snahu da pomogne, nitko si i ništa', rekao je Joško Kuran.

Nekoliko će mjeseci biti potrebno da se osuše samo zidovi uništenih domova. 'Oni će sad nabiti struju kad sad počnemo sve sušiti. 800 kuna smo lani u 1. mjesecu platili', rekao je Mate Glavnić.

Katastrofa je bila neizbježna jer Metković od 2003. čeka nasip koji bi štitio od poplave. 'Grad Metković je bio dužan po zakonu rješiti imovinsko-pravne odnose. Nije ih riješio pa je propala ta dozvola i izdata druga. Pa je i to propalo', rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić.

Jambo: Zakazao je sustav u RH

'Mislim da je tu zakazao sustav u Republici Hrvatskoj koji nije izgradio obranu od poplava', rekao je gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo. 'Komisija će doći u svaku kuću snimiti stanje. Postoje parametri koliko se računa, a to ne računa grad, nego računa struka,' dodao je Gabrić.

Obiteljima se dijele hrana i sredstva za dezinfekciju. No, potrebno je još.

'Pozivamo sve one koji mogu učiniti na različite načine, bilo u laminatu, u bilo kakvom materijalu, mogu poslati u Caritas u Župu Sv. Nikole, ovdje u Metkoviću', rekao je don Senko Antunović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene