Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Voda će se povlačiti danima

'Teško je pitati čovjeka kako je dok mu namještaj pliva po kući'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanredno stanje obrane od poplava još uvijek je na snazi u Neretvanskoj dolini te na području oko Kosinja.

Stanje u Neretvanskoj dolini kada je u pitanju vodostaj se smiruje, no povlačenje vode trajat će danima, a šteta koja ostaje bit će golema. Stanovnici oko Metkovića kućama i dalje idu u trupama. Iako je nakon četiri dana u posjet stigla premijerka, njena obećanja još su samo obećanja onima kojima će kuće na desnoj obali Neretve još danima biti pod vodom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smanjuje se broj spasilačkih ekipa Neretva i Lika se smiruju, Sava raste Slika nije dostupna DUZS 'Kvalitetnom reakcijom ublažene posljedice poplave'

Ono što je dobro jest to da je grad Metković nabavio 25 kamiona hrane, a traktorom su dovezene zalihe tjestenine, ulja i šećera. Centar grada sada je bez vode, no već malo dalje počinje vodeni svijet. Ljudi kažu da im je u kućama i po metar vode.

>> Kosor u Metkoviću: Osigurali smo 100 milijuna kuna za nasip

>> Vodostaj Neretve pada i kod Metkovića i kod Opuzena

Ljude koji po drugi put u godinu dana gledaju svoje kuhinje i krevete pod vodom nije ni lako pitati kako su. Pitaju se koliko još puta moraju proći isto prije nego što se počne graditi nasip za obranu od poplava. Danas im je sa obećanjima stigla premijerka te najavila kako je za nasip država već spremila oko 100 milijuna kuna.

Kosinjani opet odsječeni od svijeta

No, problem je što sve ovo neće trajati još samo desetak dana dok se voda povuče. Poplavljeno je duplo više kuća nego u siječnju kada se na području Neretvanske doline dogodila prošla poplava. Šteta je tada bila 10 milijuna, kaže gradonačelnik Jambo, a sada se predviđa da će dosegnuti brojku od oko 30 milijuna. Iako je premijerka obećala obeštećenja iz proračuna građani su sumnjičavi jer se boje da će popravke poplavljenih kuća u najvećem dijelu opet platiti oni sami.

U Kosinju imaju sve što im treba

Stanovništvo na poplavljenom području Kosinja tvrde da imaju sve iako su sva sela su odsječena od svijeta pa šest čamaca vozi stanovnike gdje treba i nitko se ne buni da mu nešto nedostaje, uvjeravaju nadležni.

Kosinjani se nadaju da će imovinu uspjeti spasiti dok se ne počne topiti snijeg. Za razliku od poplava u siječnju ove godine u rad nadležnih službi uključena je i policija čiji se terenci jedini mogu probiti do Gornjeg i Donjeg Kosinja.

Vodostaj Neretve je u padu te je u 17 sati u Metkoviću iznosio 342 centimetra, a u Opuzenu 234 centimetar, javila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje napominjući da razina mora na ušću Neretve iznosi 87 centimetara. Vodostaj rijeke Like na vodomjeru Selište i dalje je u porastu te posljednjih sati raste 4 centimetra na sat. Poplavljen je Kosinjski most kao i prometnice na širem području Kosinja.

Sava kod Siska u porastu

Na svim ugroženim dionicama nastavljeno je podizanje i učvršćivanje zečjih nasipa od vreća punjenih pijeskom. Prema informacijama Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, na slivu rijeke Save tijekom dana nije bilo oborina, ali su vodostaji na rijeci Savi nizvodno od Siska bili u porastu, zbog dotoka voda velikih pritoka. Na svim većim savskim pritocima došlo je do stagnacije i pada vodostaja.

Na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplave u  Jasenovcu, Hrvatskoj Kostajnici i Šašnoj Gredi. Na svim ugroženim dionicama nastavljeno je podizanje i učvršćivanje zečjih nasipa od vreća punjenih pijeskom.

Tijekom noći se očekuje daljnji porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca, kao i Lonjskog polja te stagnacija i blagi pad vodostaja rijeka Kupe, Une, Česme, Ilove i Orljave. Iako se voda lagano povlači, i dalje je zatvorena državna cesta između Dvora i Hrvatske Kostajnice u mjestu Kuljani.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene