Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pranje, sušenje i dezinfekcija

Nakon poplava prijete zaraze te zmije i glodavci u namještaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon povlačenja vode stanovnici poplavljenih područja se, osim s nastalim štetama, suočavaju i s rizicima zaraze.

'Tu ima puno potencijalnih izvora zaraze, međutim, oni mogu svi biti spriječeni, jer, nažalost, stanovnici u području gdje su sada poplave imaju dosta dobro iskustvo s tim, tako da oni znaju već otprilike što trebaju', rekla je Ira Gjenero-Margan iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Padaju vodostaji i kod Siska Neretva se povlači, stanje na području Čičke Poljane i dalje teško Slika nije dostupna Stigle iz BiH Gomile smeća zatrpale dolinu Neretve

>> 'Septičke su izbacile, sve pliva po ulici. Katastrofa živa!'

>> 'Teško je pitati čovjeka kako je dok mu namještaj pliva po kući'

Voda je ušla u sve prostore, onečistila je bunare i dovela do izlijevanja septičkih jama. Sve to povećava rizik od zaraznih bolesti.

'Da bi se izbjegle zarazne bolesti dobro je, kad se voda povuče, sve osušiti. Važno je da ne ostane vlage jer ona pogoduje razvoju svakog života, bakterija i gljiva svega što može biti rizično', rekla je Gjenero koja je dodala da je potrebno i dobro mehanički oprati sve što je bilo poplavljeno.

Epidemiološka služba dijeli sredstva za dezinfekciju, a cijeli 'tretman' čišćenja i dezinfekcije proći će i bunari i vodovodne cijevi.

Također, voda je na površinu istjerala životinje koje se sada skupljaju na poplavljenim područjima.

'Životinje bježe pa su izašle na površinu. Što se zmija tiče, tu postoji opasnost da čovjek bude ugrižen, neka vode računa da se po skrivenim kutevima kuće, pa i u namještaj, životinje mogu uvući', rekla je Gjenero.

Na snazi su i dalje redovite mjere obrane od poplava za slivno područje 'Neretva-Korčula' na dionicama more-Opuzen i Opuzen-Metković, izvijestili su iz državnog centra 112.

Vodostaj Neretve je tijekom jučerašnjeg dana bio u opadanju, osim u večernjiim satima, kada je malo porastao zbog plime. Najavljena zatopljenja za ovaj tjedan.

Gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo nam je potvrdio da bi škole trebale početi s radom u četvrtak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene