Olujno nevrijeme koje je noćas pogodilo kontinent Hrvatske potrajat će još neko vrijeme. Iako je vrhunac udara vjetra već iza nas, olujni intenzitet s udarima i do 100 km na sat potrajat će još do utorka ujutro, potvrdila je za DNEVNIK.hr Ana Bago Tomac, meteorologinja Dnevnika Nove TV.

Galerija Promjenjivo vrijeme iznad Rijeke (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) +0 Meteoalarm DHMZ-a (Printscreen)

Olujni vjetar rušio je sinoć i noćas stabla, nosio štandove, lomio prometne znakove i skidao krovove sa zgrada. U nevremenu su u Zagrebu, srećom lakše, ozlijeđene tri osobe, među kojima i jedan vatrogasac. Vatrogasci imaju brojne intrevencije, a i dalje je na snazi policijsko upozorenje za građane – ne izlazite na otvoreno ako ne morate.

Slabljenje vjetra očekuje se tek u utorak tijekom jutra, a najveći bi problem u utorak i u srijedu mogle stvarati velike količine kiše, koja će tek jačati. Manje količine kiše očekuju se tek u srijedu poslijepodne, potvrdila je za DNEVNIK.hr Ana Bago Tomac, meteorologinja Dnevnika Nove TV.

I dok kontinentom haraju sjeverni i sjeveroistočni vjetar, od Kvarnera pa negdje do Splita probleme stvara orkanska bura. Za razliku od vjetra na kontinentu, bura će početi slabjeti tek od srijede ujutro. Sve do tada mogu se očekivati olujni i orkanski udari. 

Na donjem dijelu Jadrana puše olujno jugo, koje bi trebalo oslabjeti već noćas.

Pao krov na zagrebačkoj Ferenščici (Foto: Pixsell,Luka Stanzl) - 5 Horor u Zagrebu: Sa zgrade pao ogroman krov, vjetar nosio dijelove lima, klima-uređaja i dimnjaka

Nabujala rijeka Korana odsjekla selo Korana (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Proglašene izvanredne mjere obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici, bujične poplave prijete Rijeci i Primorju

Stabilizacija vremena očekuje se tek krajem tjedna, do kada će na kontinentu padati veće količine, a na jugu zemlje manje količine kiše.

Sunca nećemo puno vidjeti, ako se i pojavi nakratko, što je moguće u nekim dijelovima zemlje, brzo će nestati, a u utorak se u gorju očekuje i snijeg.

Sva upozorenja i dalje su na snazi. DHMZ-ov meteoalarm i dalje je upaljen, što zbog obilnih kiša, što zbog olujnih vjetrova, i to za cijelu Hrvatsku osim njezina krajnjeg juga.

''Opreza nam sada stvarno treba'', kaže Ana Bago Tomac.

Olujni vjetar rušio drveće u Zagrebu, ozlijeđen jedan vatrogasac. Zbog nevremena odgođeni i ukopi: "Ne posjećujte groblja" Olujno nevrijeme u Zagrebu (Foto: Pixsell,Patrik Macek,Sandra Simunovic) Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr)1 +18 Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) - 3

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju