Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izložba u Louvreu

Meštrovićeva djela radit će društvo Mona Lisi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najvrijednija djela hrvatske baštine spremaju se na put prema Parizu.

Meštrovićev Zdenac života, srednjovjekovna djela, rijetko umjetničko djelo neprocjenjive vrijednosti - Apoksiomen, samo su neka od njih. Predstavit će se svjetskoj javnosti na festivalu Hrvatske u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Policija u Parizu Uoči Olimpijskih igara Ministar poručio policajcima: "Bit ćete pošteno plaćeni, ali očekujem stopostotnu mobilizaciju" Lovro Govorčin, Nevena Zubčić Festival tolerancije Nakratko su postali modeli: ''Jako je važno da se u prvi plan ne stavlja naš invaliditet nego mi kao osobe''

Hrvatsku kulturnu baštinu predstavlja više od 60 umjetničkih programa, a naše kamere danas su zabilježile pakiranje Meštrovićevih skulptura. Zbog njihove specifičnosti, pakiranje zahtijeva posebno napravljene drvene kutije za dug put i siguran transport. 'Mi ih moramo dovesti do lica mjesta, do Pariza, neoštećene. Koristimo zračnu foliju, specijalne ljepljive trake, stiropor, spužvu', rekao je Dragutin Matas, iz Galerije Klovićevi dvori.

U pariški muzej Roden putuje 13 djela našeg kipara. Djela predstavljaju Meštrovićev životni opus - od vremena studiranja do nekoliko godina prije smrti. Smještaju ga u vrh europskog kiparstva.

Središnji događaj izlaganja hrvatske baštine svakako je Apoksiomen. 192 centimetra visok brončani kip pravit će društvo Mona Lisi u Louvreu.

U Muzeju Klini zabljesnut će 40 remek djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica od 9. do 14. stoljeća. Stvarna vrijednost hrvatske kulturne baštine je - neprocjenjiva. A njezino bogatstvo do siječnja će živjeti i u Parizu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene