Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Doživotni bivši predsjednik Stjepan Mesić imao je prvi značajniji javni nastup na konferenciji o retorici i kulturi komuniciranja.


Znakovito je to, jer upravo ćemo njega pamtiti po nekim graničnim javnim nastupima i izjavama. Na one upitne primjerenosti i dobrog ukusa, kaže Mesić, navukli su ga novinari i mislio je da u tim trenucima razgovaraju neslužbeno. 'Ja sam razgovarao s francuskim novinarom i završimo intervju, i sklopimo knjigu, a on me upita, možete li mi reći koji je vic sada aktualan u Hrvatskoj?', objasnio je Mesić.

Vezani članci U Amsterdamu ustrijeljen novinar Šok u Nizozemskoj: Poznatom novinaru crne kronike pucali u glavu na ulici u Amsterdamu Tomislav Debeljak Hrvatsko novinarsko društvo osudilo napad Tomislava Debeljaka na novinara Nove TV: "Ispod svake razine"

Mesić je tom novinaru na početku mandata ispričao neukusan vic o Miloševiću i Tuđmanu, za koji nije niti slutio da će ga ovaj objaviti te sada tvrdi kako mu je žao da je došlo do toga. 'Ja sam rekao, jedan je u zemlji, a jedan ne smije iz zemlje, i to idiotu kažem, njemu kažem što se priča, jedan vic koji nije pristojno ispričati javno i žao mi je da je do toga došlo', istaknuo je Mesić.

Mesić za izjavu 'Dosta mi je ovih sranja', pri kraju mandata, kaže nije očekivao da će biti objavljena, no ipak primjerenim smatra većinu svog predsjedničkog diskursa. Za izjave poput 'Seronje su oni koji me optužuju za udbaštvo', Mesić i danas tvrdi da se takvi ne ljute kad ih se takvima nazove. Ne žali ni što je počastio dnevne novine kad su ga povezale s provizijama za uvoz Gadafijeve nafte. 'Oprema članka u Jutarnjem listu je uređivačka politika, a to je smeće', kazao je još 2003. godine Mesić. Većina mu je ipak oproštena, i prijedlozi za alkotestiranje i bijeli miševi.