Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na obilježavanju ulaska Hrvatske u UN posebno je ostao zapažen istup bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji je neprimjereno govorio o prvom predsjedniku Franji Tuđmanu.


Bio je to jedan deplasiran govor, a iako Mesić nije spomenuo Tuđmana imenom i prezimenom, bio je to definitivno njegov obračun s njim. On je rekao da je nakon ulaska u UN Hrvatska pokazala da nije sposobna demokratizirati se, rekao je da širi netoleranciju prema svojim građanima srpske nacionalnsoti, da je širila govor mržnje, da su to činili i hrvatski mediji i također je rekao kako su Srbi koji su živjeli u Hrvatskoj dogovorno izručeni zločincu Miloševiću.

Vezani članci Spomenik Franje Tuđmana (Foto: Dnevnik.hr) Što mladi znaju o Franji Tuđmanu? ''On je ličnost koju nam sustavno ne dopuštaju kritizirati" Izaslanstvo HDZ-a zapalilo svijeće na grobu Franje Tuđmana - 1 Plenković položio vijenac na grob Franje Tuđmana: "Danas realno ocijeniti njegov značaj u povijesti hrvatskoga naroda i države"

>> Napokon otkriveno tko je Mesiću posudio novac za stan

Na koje Srbe je mislio nije kazao, no, pretpostavlja se da je riječ o srpskom stanovništu koje je uoči Oluje po nalogu Beograda evakuirano iz tzv. Krajine.

Rekao je i kako su strani mediji u to vrijeme jako dobro primijetili da se u Hrvatskoj bude duhovi fašističke prošlosti. Predsjednik Mesić nije pozvan da sudi povijest, nismo pozvani ni mi, ali smo se pozvani sjećati pa se tako sjećamo njegovog govora iz 1991. godine o Srbima koji su 'donijeli blato na opancima', kao i njegovog govora u Australiji u kojem je veličao ustaštvo.

Kada su ga kasnije novinari tražili objašnjenje onoga što je rekao Mesić je bio kratak. 'Kako volite uobličavati stvari. Ma ja sam rekao pojedinci', rekao je Mesić i odmahnuo rukom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju