Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Tako dalje ne ide!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić čestitao je svim građanima i građankama Hrvatske Novu godinu, ocijenivši da je Hrvatska 2007. napravila krupne korake u postizanju svojih vanjskopolitičkih ciljeva, ali da je na gospodarskom planu učinjeno nedovoljno.

"Iza nas je godina u kojoj smo napravili krupne korake naprijed prema ostvarivanju naših glavnih vanjsko-političkih ciljeva - prema ulasku u Europsku uniju i Atlantski savez. Nikakve partikularne i kratkoročne računice ne smiju ugroziti ostvarenje tih dugoročnih ciljeva", kaže se u novogodišnjoj poruci predsjednika Republike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Podsjetio je da će Hrvatska od 2008. biti nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, što smatra velikom pobjedom, ali i odgovornošću.

Najavio je da će se Hrvatska u tom tijelu voditi načelima koja i
inače određuju njezino ponašanje na međunarodnoj sceni, uzimajući u obzir stajališta Europske unije, a kao jedno od ključnih načela posebno je istaknuo načelo pune ravnopravnosti svih subjekata međunarodnih odnosa.

Kad je riječ o gospodarstvu, Mesić ističe kako u godini na izmaku nije učinjeno sve što smatra nužnim i nezaobilaznim.

Iznimno visoku zaduženost Hrvatske ocijenio je opasnom, a pretežitu ovisnost zemlje o prihodima od turizma "nečime što nas niti može, niti smije zadovoljiti".

"Nedovoljno proizvodimo, nedovoljno izvozimo, nezaposlenost je i dalje prevelika. Tako dalje ne ide!", rekao je Mesić.

Podsjetio je i da je 2008. godina u kojoj će Hrvatska dobiti novi saziv Sabora i novu, koalicijsku vladu.

Iako ističe da je svaka koalicija rezultat međustranačkih dogovora, usmjerenih na zadovoljavanje interesa stranaka koje ih postižu, Mesić upozorava da vlada, bez obzira tko ju vodi i tko u njoj sudjeluje, prije svega mora zadovoljiti interese i potrebe države i njezinih građana.

"Obećanja nisu dovoljna, kao što nije dovoljno ni ono što je do sada postignuto", ocijenio je Mesić, pozivajući na provođenje reforme pravosuđa i javne uprave te odlučnu i ozbiljnu borbu protiv nezaposlenosti i korupcije, koje je, rekao je, prodrla u sve segmente društva.

"Tako dalje ne može i ne smije biti. Spremnost na borbu protiv
korupcije mora u godini 2008. biti razdjelnica koja će dijeliti one koji su za demokratsku, europsku Hrvatsku, zemlju vladavine prava, od onih koji su protiv takve Hrvatske", rekao je.

Najavio je nastavak napora usmjerenih ka punoj normalizaciji prilika u regiji i izgradnji dobrih odnosa sa susjednim zemljama.

"Eventualne sporove i neriješena pitanja rješavat ćemo isključivo pregovorima - ako ne možemo sami, onda uz pomoć treće strane", naglasio je Mesić u novogodišnjoj poruci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene