Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik RH Stjepan Mesić u četvrtak je u Japanu odbacio optužbe, prenesene u hrvatskom tisku, da se miješa u sudski postupak koji se protiv Krunoslava Pratesa vodi u Muenchenu, te izrazio zabrinutost zbog navodnih izjava njemačkog suca.


- Nikad se, pa ni sada, ne miješam u pravosuđe, rekao je Mesić odgovarajući na pitanja novinara u Kyotu.

Vezani članci Zoran Mamić Pravosudni sustav nastavlja s blamažama. Nitko ne zna hoće li se Mamić iz BiH vratiti na izdržavanje kazne Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica Malenica o lokalnim izborima i reformi pravosuđa: "Cilj nam je smanjiti broj sudskih postupaka"

Sudac visokog zemaljskog suda u Muenchenu Bernd von Heintschel-Heinegg, koji predsjeda sudskim vijećem na suđenju Krunoslavu Pratesu, prijavit će Hrvatsku mjerodavnim tijelima EU zbog nesuradnje hrvatskih pravosudnih tijela i izravnog uplitanja predsjednika Stjepana Mesića u sudski proces u Njemačkoj, objavili su u srijedu hrvatski mediji.

>> Njemački sudac optužuje Mesića za pritisak na pravosuđe 

Prema tim izvješćima, dvojica svjedoka Vice Vukojević i Božo Vukušić rekli su da su zbog svojih svjedočenja u prvom postupku imali velikih problema u Hrvatskoj, te za to izravno optužili Mesića.
Vukušić je, prema pisanju nekih medija, tijekom svjedočenja rekao da je zbog svog prvog svjedočenja dobio otkaz na radnom mjestu u Hrvatskom saboru "na izričito traženje predsjednika države Stjepana Mesića".

- Što se tiče Vukušića, on je pravomoćno osuđen za ubojstvo Jusufa Tatara u Njemačkoj, kazao je Mesić, dodajući da on nema nikave veze s Vukušićevim zapošljavanjem niti otpustom.

Nakon što je saslušao Vukušića i Vukojevića, prema hrvatskom tisku, sudac Heintschel-Heinegg je rekao da je takvo ponašanje predsjednika države "skandalozno i neprimjereno" i najavio da će Hrvatsku prijaviti mjerodavnim tijelima u Bruxellesu.

- Ako je njemački sudac izjavio ovo navedeno u tisku onda je to skandalozno za nekog iz zemlje etablirane demokracije, zaključio je hrvatski predsjednik u Japanu.

Njemačko državno tužiteljstvo je u prosincu 2005. pred pokrajinskim sudom u Muenchenu podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa zbog pružanja pomoći nepoznatim osobama pri ubojstvu hrvatskog državljanina Stjepana Đurekovića, 1983. u bavarskom Wolfratshausenu.