Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodice su ovih dana ugostile stotinjak djece iz cijele Europe okupljene oko projekta Mirno more. Radi se o socijalno ugroženoj djeci koja uglavnom žive bez roditelja u domovima ili SOS ustanovama.


Gotovo svi imaju isti problem, predrasude prema drugoj nacionalnosti ili boji kože. Među njima su i poznate osobe koje im žele pomoći u socijalizaciji i ukazati na bogatstvo međusobnih prijateljstava.

Vezani članci Danka Derifaj Hrvati i dalje u pritvoru u Zambiji, do informacija se iznimno teško dolazi: ''Vidjela sam njih četiri, a i one nas'' Provjereno: Kruno Topolski - 1 Odrasli su na mjestu na kojem ne bi trebalo odrastati nijedno dijete: "To mi je pomoglo da budem čovjek kakav sam danas"

'Uvijek bude sumnje zbog neke prošlosti, ali uvijek se prijeđe preko toga kad se upoznamo, kad sjednemo na brod i družimo se', kaže Milica iz Bačke Palanke. 'Surađujemo s drugim ljudima iz različitih zemalja i pričamo puno različitih jezika', kaže Janja iz Varaždina.

Svi oni žive u SOS ustanovama, domovima. S njima su u Vodicama poznate osobe, a najpopularnija je plivačica Mirna Jukić. 'Flotu podržavam šest godina, ali ovo je prvi put da sam tu s njima', rekla je Mirna. Najljepše je Mirna kaže kada ti dječjim šarmom izmame osmijeh na lice.

>> Romska djeca ipak u predškoli u Gornjem Hrašćanu

'Puno te djece nikada nije bilo na moru', dodaje Mirna. U Vodice su došli iz cijele Europe, ali i bližeg susjedstva Bosne ili Srbije. Osnovni zadatak projekta jest socijalizacija i razbijanje predrasuda.

'Predrasude su najčešće nacionalne, boja kože, ako netko ima hendikep misliš da je drugačiji', rekao je Goran Barić. Često im u životu nije bilo lako, potrebna su im upravo ovakva druženja.

Prekrasna priroda stvorena je za nove ideje. 'Želim pomagati drugim ljudima, bit ću odvjetnik', rekao je Mattew iz Njemačke. Mirno more je projekt kojeg zaista vole. Nova prijateljstva, ispričali su, čuvat će za cijeli život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju