Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su jučer mještani Gornjeg Hrašćana zapriječili da 44-ero djece romske nacionalnosti krene u predškolu u tamošnjoj područnoj školi, djeca su danas ipak sjela u školske klupe.


Kad su danas rano popodne prvi mali Romi izišli iz autobusa koji ih je iz romskog naselja Parag dovezao u područnu školu u Gornjem Hrašćanu, izgledalo je da će se ponoviti jučerašnji nemili događaj, s nešto manjim brojem prosvjednika koji su zaposjeli školsko dvorište i ulaz u školu. U pratnji romske djece bili su njihovi roditelji. Zbog nazočnosti policije napetost je popustila i djeca su na kraju ipak ušla u područnu školu.

Vezani članci Pisanje, ilustracija Nevijerovatno postignuče: Već 30 godina na snazi Vladin dokument koji je pisao netko tko ne razlikuje Č i Ć Broj učenika u hrvatskim školama - 4 Poražavajuća statistika: Nikad manje učenika u školskim klupama, lani smo izgubili jedan cijeli Karlovac!

>> Sukob u Međimurju: Ne puštaju u školu romsku djecu

Jučer predvečer održan je sastanak predstavnika roditelja djece iz Gornjeg Hrašćana, predsjednika Mjesnog odbora Gornji Hrašćan, predsjednika Mjesnog odbora Parag, načelnika Općine Nedelišće, ravnateljice OŠ "Dr. Ivan Novak" Macinec, župana Ivana Perhoča, te djelatnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije. Uz žaljenje zbog jučerašnjih događaja, prihvaćen je prijedlog da predškolska nastava za pripadnike romske nacionalne manjine počne održavati u Područnoj školi Gornji Hrašćan, uz obvezu ravnatelja i zaposlenih da se u toj školi osiguraju što kvalitetniji uvjete za održavanje redovne nastave i predškolskog odgoja za svu djecu.

Zbog prenatrpanih kapaciteta u matičnoj školi u Macincu, održavanje predškole za Rome preselilo se u područnu školu u Gornjem Hrašćanu koju pohađa 33 učenika u tri razreda te su tamošnji roditelji tvrdili da je premalena da bi se u njoj održavala i predškola za male Rome. Mještani su tražili da se romska djeca smjeste i u druge okolne škole, a ne samo u njihovu. Kako su izjavili međimurski župan Ivan Perhoč i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Parag Radovan Balog dogovoreno je da će se sva otvorena pitanja riješiti u roku od dva tjedna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook