Obavijesti Video Pretražite Navigacija
44-ero učenika

Romska djeca ipak u predškoli u Gornjem Hrašćanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su jučer mještani Gornjeg Hrašćana zapriječili da 44-ero djece romske nacionalnosti krene u predškolu u tamošnjoj područnoj školi, djeca su danas ipak sjela u školske klupe.

Kad su danas rano popodne prvi mali Romi izišli iz autobusa koji ih je iz romskog naselja Parag dovezao u područnu školu u Gornjem Hrašćanu, izgledalo je da će se ponoviti jučerašnji nemili događaj, s nešto manjim brojem prosvjednika koji su zaposjeli školsko dvorište i ulaz u školu. U pratnji romske djece bili su njihovi roditelji. Zbog nazočnosti policije napetost je popustila i djeca su na kraju ipak ušla u područnu školu.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Slika nije dostupna Pred kamerom Nove TV POTRESNA ISPOVIJEST Mališan plače i od straha ne želi više u školu: 'Oni su prema nama jako bezobrazni'

>> Sukob u Međimurju: Ne puštaju u školu romsku djecu

Jučer predvečer održan je sastanak predstavnika roditelja djece iz Gornjeg Hrašćana, predsjednika Mjesnog odbora Gornji Hrašćan, predsjednika Mjesnog odbora Parag, načelnika Općine Nedelišće, ravnateljice OŠ "Dr. Ivan Novak" Macinec, župana Ivana Perhoča, te djelatnika Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije. Uz žaljenje zbog jučerašnjih događaja, prihvaćen je prijedlog da predškolska nastava za pripadnike romske nacionalne manjine počne održavati u Područnoj školi Gornji Hrašćan, uz obvezu ravnatelja i zaposlenih da se u toj školi osiguraju što kvalitetniji uvjete za održavanje redovne nastave i predškolskog odgoja za svu djecu.

Zbog prenatrpanih kapaciteta u matičnoj školi u Macincu, održavanje predškole za Rome preselilo se u područnu školu u Gornjem Hrašćanu koju pohađa 33 učenika u tri razreda te su tamošnji roditelji tvrdili da je premalena da bi se u njoj održavala i predškola za male Rome. Mještani su tražili da se romska djeca smjeste i u druge okolne škole, a ne samo u njihovu. Kako su izjavili međimurski župan Ivan Perhoč i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Parag Radovan Balog dogovoreno je da će se sva otvorena pitanja riješiti u roku od dva tjedna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene