Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tvrtka Gavrilović u petak je priopćila da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, u postupku koji su Gjuro Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv Republike Hrvatske, donijelo pravorijek kojim je "jednoglasno utvrdilo da je Republika Hrvatska bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović".


Arbitražno vijeće pravorijek je donijelo 26. srpnja, navodi se u priopćenju te petrinjske tvrtke, koje potpisuju Gjuro Gavrilović kao vlasnik i Georg Gavrilović kao član Uprave Gavrilovića.

Vezani članci Slika nije dostupna Gavrilović Šunka u ovitku osvaja novim okusom Slika nije dostupna Zašto je policija bila u Gavriloviću? Provodi se istraga oko kvalitete mesa?!

Gavrilović je arbitražni postupak protiv hrvatske države pred ICSID-om pokrenuo krajem 2012. godine, a radi zaštite stranog ulaganja te je tražio naknadu štete u iznosu od 198,5 milijuna eura, temeljeći svoj zahtjev na Ugovoru o zaštiti stranih ulaganja koji je Hrvatska sklopila s Austrijom.

"Arbitražno vijeće utvrdilo je da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala od kupnje pet društava iz sastava bivšeg holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije", kaže se u priopćenju tvrtke i samog Gjure Gavrilovića.

Također se navodi kako je "investicija učinjena u skladu sa važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka isključivo se mogu staviti na teret državi i njezinim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću".

Nakon 25 godina bezuspješnog pokušaja da svoja prava zaštite pred nadležnim tijelima republike Hrvatske i svih podnesenih pritisaka, uključujući i vođenje neosnovanih kaznenih postupaka, tvrtka Gavrilović d.o.o. i Gjuro Gavrilović ovaj pravorijek doživljavaju "prvenstveno kao potvrdu svojih nastojanja da dokažu protupravnost postupanja Republike Hrvatske i njezinih tijela te legitimnost izvršenog ulaganja", ističe se u priopćenju.

Tvrtka Gavrilović i Gjuro Gavrilović, kako se navodi, nadaju se da navedeni pravorijek predstavlja osnovu za daljnji nesmetani rad tvrtke. (Hina)