Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro počinju upisi

Biraju li maturanti glavom ili srcem? Dnevnik Nove TV provjerio koji su najtraženiji studiji, ali i što traže poslodavci

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica provjerila je na Zavodu za zapošljavanje provjerila listu najpoželjnijih fakulteta.

Po broju prijava maturanata, najpoželjniji fakulteti su FER, medicina i poslovna ekonomija. Ako se gleda omjer kvote i broja prvih prijava, onda je to studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti, logopedija i studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu.

Upravo ovo zadnje je iznenađenje, napomenula je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Bilo je popularno i prethodnih godina, vrlo popularno, ali to je studij koji se plaća. Znamo da studiji koji nisu besplatni nemaju toliku atraktivnost i nemaju toliki broj prijava, ali ovaj studij ima iznimno velik broj prijava", rekao je Igor Drvodelić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić jeste li znali? Suradnja znanstvenika i lokalne zajednice ključ za ublažavanje izazova klimatskih promjena?

Pročitajte i ovo Ospice u Dubrovniku - 4 Niska procijepljenost Jug Hrvatske priprema se za epidemiju: Testirat će sve koji pokažu simptome zaraze

Koliko se sve ovo poklapa s onim što se traži na tržištu rada? U dobrom dijelu jest – na cijeni su fizičari, matematičari, inženjeri strojarstva, elektrotehnike, građevine, liječnici, logopedi. Ima zanimanja kojih ima i viška.

"Možda bi trebali izbjeći studije dizajna, novinarstva, filozofije i komparativne književnosti", rekla je Ivana Mehle, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Više o ovoj temi možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene