Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organizirani besplatni pregledi

Liječnici upozoravaju na tihog ubojicu 21. stoljeća: Od njega boluje svaki četvrti Hrvat

Aktualno Galerija Pregled jetre - 1 Pregled jetre - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pregled jetre - 2 Pregled jetre - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pregled jetre - 3 Pregled jetre - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pregled jetre - 4 Pregled jetre - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pregled jetre - 5 Galerija 1/6 >>
Svaki četvrti Hrvat ima nealkoholnu masnu jetru, a u KBC-u Zagreb u subotu se moglo doći na besplatni pregled. Liječnici upozoravaju da je masna jetra tihi ubojica 21. stoljeća.

Više od 50 ljudi u subotu ujutro je u KBC Zagreb došlo saznati ima li masnu jetru.

"Prije dvije godine doktor mi je na ultrazvuku rekao da imam pomalo masnu jetru. Budući da to po meni nije u skladu s mojim osjećajima i fizičkim stanjem, htjela sam iskoristiti priliku da provjerim je li to zaista tako i je li uznapredovalo", objasnila je Biljana reporterki Dnevnika Nove TV Valentini Baus.

Pročitajte i ovo Dalibor Vučić, HGSS Tragedija u blizini Zagreba HGSS-ovac koji je među prvima izašao na teren ispričao kako je izgledala akcija spašavanja nakon pada aviona

Rajko Ostojić, predstojnik Klinike za unutarnje bolest KBC-a Zagreb, upozorava da postoji cijeli niz bolesti koje dovode do ciroze, a koje nemaju veze s alkoholom.

"Kod nas u Hrvatskoj jetra znači alkohol i obrnuto. Treba skinuti stigmu s tih pacijenata koji nisu svojom krivicom dobili cirozu", napomenuo je.

Liječnici upozoravaju da je masna jetra tihi ubojica 21. stoljeća. Problem može nastati zbog alkohola, virusih hepatitisa, cijelog niza genetskih bolesti, a jako je bitno i kako se hranimo.

"Hrana može biti i je užitak, ona je često lijek, ali nerijetko i otrov ako uzimamo ono što nam prehrambena industrija nudi posljednjih desetljeća – proizvode s prekrivenim šećerom i proizvode s prekrivenom soli", rekao je Ostojić.

Pročitajte i ovo Teodor Goričanec, Romina Knežić i Petar Pereža Gost Dnevnika Nove TV Instruktor letenja o specifičnosti kobnog leta, otkrio u kojem trenutku se dogodila nesreća

Od dijagnoze masne jetre do ciroze kod nekih treba otprilike 20 godina. U narednih pet do 10 godina može se razviti rak, zbog čega je bitno na vrijeme otkriti masnu jetru.

Sve veći problem to postaje i kod djece, a od masne jetre boluje oko 25 posto populacije. Uz zdravu prehranu, liječnici savjetuju i redovito vježbanje i kontrole.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene