Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Tehničke poteškoće

Više od 13.000 maturanata prijavilo se za pisanje probnog online eseja, ali nisu svi mogli pristupiti ispitu: ''Mislila sam da su se bolje pripremili''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maturanti su utorak pisali probni online ispit iz državne mature, točnije esej iz hrvatskog jezika. Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je do 15 sati 11.500 maturanata predalo svoje eseje, a preduvjete za pisanje online ispita ispunilo je 13.180 učenika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanja obrazovanja u utorak je provelo pisanje probnog online eseja iz hrvatskog jezika.

Ukupno 13.180 maturanata ispunilo je preduvjete, odnosno uspješno ispunilo prijavu za sudjelovanje te su neometano pristupili sustavu. Od toga ih je njih oko 11.500 do 15 sati predalo svoj online esej, priopćilo je Ministarstvo.

Pročitajte i ovo Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Maske nisu nužne Spremate se za državnu maturu? Donosimo popis mjera koje morate poštovati

Iz MZO-a ističu da većina maturanata koji nisu uspjeli pristupiti pisanju probnog eseja nije u potpunosti popunila prijavu za sudjelovanje, primjerice nedostajao je odabir više ili niže razine), a manji dio je imao tehničkih poteškoća ili je odustao od pisanja eseja.

Neki su maturanti ispričali poteškoće na koje su naišli priliko pristupanju ispitu. Tako je Loren, maturant splitske Elektrotehničke škole, za protal Srednja.hr ispričao da je svoju prijavu obavio pola sata prije početka ispita, no pisanju eseja na kraju nije mogao pristupiti.

Problemi prije početka ispita

''Kad je došlo vrijeme za početak shvatio sam da nešto nije u redu. Ispod uputa pojavila se ikona CN1 u koju se nije moglo ući. Na desnoj strani stajao je link za helpdesk te i taj link nije radio jer bi otvorio samo novu početnu Google Chrome stranicu. Kada mi se to dogodilo kontaktirao sam kolege iz razreda te shvatio da nekolicini nas se događa ista stvar. Ostao sam još pola sata pokušavajući ući u program pisanja eseja te kada ni tad nije uspjelo odustao sam i izašao iz svega’’, kaže nam Loren.

Slično se dogodilo i Vanessi iz požeške Gimnazije. ''Nisam imala problema sa samim otvaranjem stranice. Bila mi je i još uvijek je prikazana obavijest ‘Uspješno ste prijavljeni, pristup za esej će biti omogućen u 10:00’. No, u 10 sati mi nisu stigle smjernice za pisanje eseja, ništa se nije dogodilo. Osvježila sam stranicu puno puta, pokušala sam se javiti tehničkoj podršci, ali neuspješno'', ispričala je maturantica i dodala: ''Mislila sam da su se bolje pripremili, jer ne bi bio prvi put da je sustav preopterećen''.

''Cilj je testirati online maturu''

No, Jana iz X. gimnazije Zagreb uspjela pristupiti ispitu i zadovoljna je napisanim esejom.

''Tehnički mi je sve prošlo ok, nije padala stranica kako sam očekivala. Problem sam imala kod postavljanja navodnika, u pravilu se prvo piše donji, dok na kraju rečenice gornji, a ja nisam mogla postaviti donji pa sada ne znam hoće li mi na tome biti oduzeti bodovi. Poslala sam mail da sam imala tu poteškoću, nisam htjela kopirati navodnike s interneta jer nisam znala smijem li izlaziti iz sustava. Mislim da je bilo i previše vremena'', smatra Jana.

Iz MZO-a napominju da je ''cilj probnog online eseja testirati mogućnosti online provedbe državne mature i pomoći učenicima da se što kvalitetnije pripreme za ispit državne mature iz Hrvatskoga jezika''. Dodaju da će sve sve prijavljene poteškoće analizirati i naučene lekcije primijeniti u budućem radu.

Ipak, svi oni koji u utorak nisu mogli pristupiti pisanju online probnog eseja te isti nisu predali, imaju rezervnu opciju. Naime, oni to mogu učiniti na mrežnim stranicama NCVVO-a koji je omogućio maturantima da pošalju svoj esej na ocjenjivanje.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene