Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević upozorio je u petak da su banke u Hrvatskoj tijekom pet godina krize ostvarile profit od 19,2 milijarde kuna dok su istodobno pali proizvodnja, broj zaposlenih i osobna potrošnja, a porasli nezaposlenost i iseljavanje iz zemlje, osobito mladih.


Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić straši narod kako će ukidanje valutne klauzule dovesti do odljeva kapitala iz zemlje i upućuje dužnike neka s bankarima pregovaraju o novim uvjetima kreditiranja, a upravo to je i dovelo do sadašnje situacije, ustvrdio je Matijašević na konferenciji za novinare.

Vezani članci Guverner HNB-a Boris Vujčić Guverner Vujčić najavio nadzor u RBA: "Neugodno sam iznenađen, takav je oglas potpuno neprimjeren" Slika nije dostupna Sindikalni čelnici pozdravili rast BDP-a i zauzeli se za povećanje plaća

Uvjeti kreditiranja u drugim zemljama Europske unije višestruko su povoljniji nego u Hrvatskoj, pa takve uvjete želimo i kod nas, rekao je.

Aludirajući na HNB kao regulatorno tijelo, upitao je tko provodi reviziju poslovanja banaka koje su hrvatski porezni obveznici sanirali u najtežim uvjetima, a potom su jeftino prodane strancima. Upitao je i kako su, kome i po kojoj cijeni prodani švicarski franci i zašto devizne rezerve nisu u zlatu.

Burno u Saboru - 'Žao nam je što ste se stavili u slugansku ulogu premijera Milanovića'

Pozdravio je Vladin pokušaj da se pomogne zaduženima s valutnom klauzulom u švicarskim francima te pozvao vlast da nastavi intenzivno raditi na pronalaženju trajnog rješenja, bez obzira na preostalo vrijeme mandata.

Po njegovu sudu, treba izmijeniti članak 22. Zakona o obveznim odnosima kojim je bankama omogućeno ugovaranje valutne klauzule. HURS je još prije četiri godine zatražio ocjenu ustavnosti tog zakona, jer smatra da su banke u povlaštenom položaju u odnosu na dužnike budući da uz brojne instrumente osiguranja imaju i valutnu klauzulu, no do danas nije dobio nikakav odgovor.

Ustavni sud četiri godine šuti, a u međuvremenu su se pobrinuli za svoje plaće, uvjete i prostore, kazao je Matijašević. Također je podržao Vladinu mjeru za otpis dugova socijalno najugroženijima, ali njezina provedba, upozorio je, ne bi smjela ovisiti o čelnicima lokalne uprave.

Matijašević je pozdravio i premijerovu odlučnu reakciju, iako zasad samo deklarativnu, u vezi Rafinerije Sisak i upravljanja Inom, dodajući kako osobno drži da je jedino rješenje jednostrani raskid ugovora nastalog u koruptivnim okolnostima.

U vezi osnivanja udruge protiv Erste&Steiermarkische banke "Pazite s kim bankarite", Matijašević je kao član Izvršnog odbora udruge istaknuo kako joj je glavni cilj pravna i medijska borba protiv te banke i njezinih povezanih društava, kako bi se dužnici zaštitili od nezakonitosti. Najavio je prosvjede pred poslovnicama, sjedištima Uprave te banke u Zagrebu i Beču, te pred HNB-om. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook