Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šelendić: Ne znam ništa

Matanić prigovorio balističaru: 'Imam iskustva s oružjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački poduzetnik Željko Šelendić kazao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da nema nikakvih saznanja o ubojstvu Ive Pukanića ili 'ponudama' koje je suvlasnik tjednika Nacional primao od tzv. duhanske mafije kako bi prestao pisati o organiziranom švercu cigareta.

Na suđenju optuženima za Pukanićevo ubojstvo Šelendića je prvi put spomenuo jedan od ključnih svjedoka tužiteljstva, crnogorski poduzetnik Ratko Knežević, označivši ga kao osobu koja je Pukaniću prva prenijela poruku tzv. duhanskog kartela da za milijunsku naknadu prestane pisati o švercu cigareta koji se navodno odvijao pod okriljem crnogorske vlasti. 'Nemam nikakve veze s tim, a Kneževića uopće ne poznajem', kazao je Šelendić svjedočeći pred sudskim vijećem sutkinje Ivane Kršul. Dodao je da je nakon Kneževićevog svjedočenja razmišljao i o tužbi protiv crnogorskog poduzetnika, ali da je od toga odustao jer je u medijima navikao na 'razne gluposti'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Suđenje stoljeća' Danas presude optuženima za ubojstvo Pukanića i Franjića Slika nije dostupna Završne riječi u slučaju Pukanić 'Pukanić je ubijen jer je mogao razotkriti vrh vlasti'

Svoj odnos s Pukanićem opisao je kao prijateljski. Suvlasnik Nacionala posjećivao ga je i u njegovu domu, a zadnji ga je puta vidio oko godinu dana prije atentata. No, tvrdi da mu se Pukanić nikada nije požalio da je u opasnosti ili da mu netko prijeti, a nikada nije spomenuo ni Kneževića. Šelendić je kazao da s Pukanićem nikada nije razgovarao o njegovom svjedočenju protiv duhanske mafije u Italiji, gdje je, po pisanju medija, Pukanić talijanskim tužiteljima ispričao kako mu je Šelendić prenio poruku 'crnogorskih prijatelja' iz Monaka da za pet milijuna maraka prestane pisati protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Na pitanje obrane Šelendić je kazao da nikada nije upoznao Đukanovića, kao ni pokojnog srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

U nastavku suđenja svjedočili su vještaci za balistiku i biološke tragove koji su istraživali pušku kojom je optuženi Bojan Gudurić, prema optužnici, trebao pucati na Pukanića ako zataji eksplozivna naprava postavljena kraj njegova automobila. Biološka vještakinja Marijana Macan potvrdila je da su na puški pronađeni tragovi više osoba, ali da se mogao identificirati samo Gudurićev DNA jer su ostali bili oskudni. Kazala je i da je nemoguće da se DNA prenio s nekog drugog predmeta, što znači da je Gudurić pušku morao držati u rukama.

Balističar Mirko Zebić kazao je da je puška najbolja za gađanje na udaljenosti od 150 metara. No, kada je odgovarao na pitanje obrane o 'snajperu' prvooptuženi Robert Matanić prigovorio je vještakovu svjedočenju rekavši da on misli drugačije jer ima iskustva s oružjem. Uz prvooptuženog Matanića za ubojstvo Ive Pukanića i kolateralne žrtve Nike Franjića optuženi su Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović. Tužitejstvo tvrdi da je Đurović bio veza sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je atentat navodno platio 1,5 milijuna eura.

Jociću se zajedno sa Željkom Milovanovićem i Milenkom Kuzmanovićem za isti zločin sudi u Beogradu. Zagrebačko suđenja nastavlja se 24. svibnja ispitivanjem krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića, koji svjedoči iza zatvorenih vrata. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene