Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić komentirala je informaciju da je novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, gdje je i ostalo 40 milijuna kuna.


"Taj je slučaj ustvari samo jedan od primjera koji pokazuju nezdrave, neprimjerene i ponekad stvarno nejasne poslovne prakse koje je u svom financiranju primjenjivao Agrokor u vrijeme uprave Ivice Todorića i koje su Agrokor dovele do ruba stečaja. Zato mislim da će i vrijeme koje je ispred nas donijeti i druge primjere koji će pokazati kako je poslovao Agrokor i kako je i zbog čega došao na rub stečaja. Stoga nije na Vladi ispitivati i istraživati tko je, što, gdje i kako, nego očekujem od institucija poput HANFA-e, Državnog odvjetništva i HNB-a da u svojim mandatima razjasne jesu li te prakse bile zakonite. Zato se provodi izvanredna revizija cjelokupnog poslovanja", rekla je Dalić.

"Neka institucije provedu istraživanje"

Ministrica je pozvala institucije da provedu istraživanje i donesu zaključak je li sve bilo u skladu sa zakonom.

"Sve pojedinačne slučajeve institucije trebaju ispitati, očekujem da ispitaju i da djeluju u okviru svojih odgovornosti. Agrokor je bio velik sustav i neću se iznenaditi ako u narednim tjednima i mjesecima u javnosti budemo doznavali o drugim primjerima netransparentnih poslovnih praksi. Što je bilo, treba se istražiti u okviru institucija i sustava koje je naša država i društvo gradilo", zaključila je.

"Najveća je opasnost smanjena"

Na pitanje koliko su javne financije izložene opasnosti zbog stanja u Agrokoru, Dalić odgovara kako je "najveća opasnost po javne financije i gospodarski sustav smanjena i stabiliziranjem stanja u Agrokoru".

"Uz Zakon o izvanrednoj upravi spriječene su posljedice za javne financije, kao i to da se hrvatsko gospodarstvo moglo ponovno suočiti s recesijom", rekla je Dalić.