Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Marko Vučetić u Sabor je ušao kao drugoplasirani na listi Mosta.


Marko Vučetić apsolutna je senzacija parlamentarnih izbora, piše Zadarski.hr. On je s Vira, preko Mosta, kao drugoplasirani na Mostovoj listi, postao iznenađenje i stigao do mjesta u Saboru.

Vezani članci Tomislav Tomašević HDZ proziva, Tomašević otkrio koliku plaću ima prvi čovjek ZG holdinga nakon Bandićeve šefice Marko Vučetić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Bivši mostovac Marko Vučetić najavio kandidaturu za predsjednika države, očitao bukvicu Grabar-Kitarović

Načelnik Vira Kirstijan Kapović koji je nositelj koalicijske liste 'Za premijera' u IX. izbornoj jedinici u Viru je osvojio 33,82 posto glasova, a Udruga 'Vir bez podjela'  tek 13,81 posto glasova.

Međutim, Vučetić, koji je zaštitni znak Udruge, kao drugoplasirani na listi Mosta u toj izbornoj jedinici ulazi u Sabor. Bandićeva lista u 9. izbornoj jedinici osvojila je tek 2,30 posto glasova.

A tko je Marko Vučetić? Završio je povijest, teologiju i filozofiju na kojoj je 2009. i doktorirao, a od 1. listopada postaje pročelnik Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru. Prije nego je 2006. počeo raditi na Sveučilištu, radio je kao nastavnik u osnovnim i srednjim školama. Ima 39 godina, oženjen je za profesoricu filozofije i ima dvoje djece. Trenutno zarađuje 14.500 kuna pa se čini da mu novac nije bio motiv za ulazak u politiku u koju je ušao kroz Udrugu 'Vir bez podjela'.

Odgovarajući na pitanje što ga je privuklo Mostu naglasio je da nije njihov član, odnosno da je nezavisan.

'Promatram Most kao supstranačku organizaciju koja još nije postala stranka, nije se zatvorila u beživotni svijet koji nema snage mijenjati društvo i trenutno se nalazi između udruge civilnog života, stranaka i naroda koji bi trebao biti nositelj svih promjena. Mene je privukla mogućnost da budem nezavisan, da na platformi Mosta pronosim svoje filozofske ideje. To je jedna grupacija unutar hrvatskog društva i politike, nadam se ne jedina, koja želi sačuvati individualnu prepoznatljivost. Ali, ljubitelj sam ironije i vjerujem da je za sve otvorena mogućnost – i da uđem u Sabor i da vrlo brzo iz njega izađem', objasnio je.

U političkom životu sudjelovat će, kaže, dok vidi mogućnost da se nešto mijenja u hrvatskom društvu.

'Ne želim postati jedan od političara već ostati filozof među političarima. Ušao sam u tu priču smatrajući da je Most otvorena opcija s poštenim namjerama, da i oni žele imati osigurače ostanka na pozicijama poštenja. Ako Most postane samo jedna od stranaka koja se neće zalagati za prava drugih, onda neću biti unutra', dodaje Vučetić kojeg izvršna vlast ne zanima. Ministarstvo s kojim bi pak želio surađivati kao zastupnik je Ministarstvo unutarnjih poslova.

'Ne želim biti ni ministar ni zamjenik, ali radi se o ovome: ako je društvo stvarno korumpirano, onda se korupcija u zdravstvu neće rješavati kroz Ministarstvo zdravlja nego kroz MUP. Dok god je tu osjećaj da smo korumpirani, svi bi trebali biti zainteresirani za MUP, svi koji se žele boriti protiv korupcije. Naravno, svjestan sam da interes za utjecaj na MUP imaju i oni koji žele sačuvati koruptivni model. Ja bih htio, ako je korupcija već prisutna, da je iskorijenimo, a za to je MUP presudno važan', objašnjava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju