Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MARKO PRIMORAC

Budući ministar financija ranije je govorio da se zalaže za veće plaće: ''Rekao sam to i ministru Mariću''

Marko Primorac u studiju Dnevnika Nove TV
Marko Primorac u studiju Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr
Marko Primorac naslijedit će Zdravka Marića na mjestu ministra financija.

Zdravko Marić odlazi iz vlade Andreja Plenkovića. Naslijedit će ga Marko Primorac, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i nekadašnji savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Marko Primorac završio je XV. gimnaziju u Zagrebu i 2003. upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu. Osnivač je studentske udruge Financijski klub, koja okuplja najbolje studente s ciljem promicanja financijske teorije i prakse među članovima Kluba, ali i u široj društvenoj zajednici.

Diplomirao je 2007., a 2009. završio Poslijediplomski specijalistički studij "Upravljanje financijskim institucijama" obranivši rad "Analiza kreditne sposobnosti lokalnih jedinica u Republici Hrvatskoj", za koji je dobio nagradu Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika. 

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Oporba zaziva izbore Pljušte reakcije na Marićev odlazak: "Ili je na udaru DORH-a ili bježi prije gospodarskog armagedona"

Sve je rekao i ministru Mariću

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika predsjednice za gospodarstvo. Bio je koordinator Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice te je vodio i sudjelovao u  nekoliko radnih skupina, od kojih valja istaknuti Radnu skupinu za izradu smjernica za daljnju fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj Republike Hrvatske te radnu skupinu za ostvarivanje preduvjeta za potpisivanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om.

Za vrijeme mandata u intervjuu za Dnevnik Nove TV izjavio je kako priželjkuje veće plaće.

"Mislim da bi u sljedećim koracima i krugovima te porezne reforme, ako ih bude, trebalo staviti veći naglasak na rasterećenje plaće kako bi trošak rada za poslodavce bio niži, a neto plaća za posloprimce veća", rekao je krajem siječnja 2019. Sabini Tandari Knezović. ''To sam rekao i ministru Mariću'', izjavio je tada.

Pročitajte i ovo Gost Dnevnika Nove TV predsjedničin savjetnik za gospodarstvo Marko Primorac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 MARKO PRIMORAC Gost Dnevnika Nove TV Savjetnik Predsjednice za gospodarstvo: ''Kada govorimo o poreznom rasterećenju, uvijek se može napraviti više''

Od 2016. član je Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a od 2018. zamjenik je predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o. Od 2021. zamjenik je predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora. Od 2021. vanjski je član Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene