Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marijana Petir

ODGOVORILA NA PROZIVKE 'Napad srbijanskih izvora se reakcija izazvana strahom i bijesom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir reagirala na tvrdnje neimenovanih srbijanskih izvora kako je navodni popis 300 branitelja kojima se želi suditi u Srbiji "izmišljotina Marijane Petir".

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir izjavila je u petak da su tvrdnje neimenovanih srbijanskih izvora kako je navodni popis 300 branitelja kojima se želi suditi u Srbiji "izmišljotina Marijane Petir" reakcija izazvana strahom i bijesom zbog pitanja koje je uputila Europskoj komisiji u vezi primjene srbijanskog zakona o nadležnosti za ratne zločine na području svih država bivše SFRJ.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nenad Periš i nestala djevojčica velika potraga u Boru Otac Mateja Periša poslao dirljivu poruku obitelji nestale djevojčice

"Napad neimenovanih srbijanskih izvora na mene ocjenjujem kao reakciju izazvanu strahom i bijesom jer sam jučer Europskoj komisiji uputila pitanje u kojem tražim tumačenje rečenice koja se nalazi u prijelaznim mjerilima za poglavlje 23. za Srbiju - što točno Komisija podrazumijeva pod 'izbjegavanje sukoba pravne nadležnosti i osiguranje da se ratni zločini procesuiraju bez diskriminacije'. Znači li to da Srbija više neće moći primjenjivati svoj Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa za ratne zločine Republike Srbije na hrvatske branitelje", izjavila je Petir.

Beogradski mediji u petak su objavili, pozivajući se na neslužbene izvore u srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine, da popis s 300 imena hrvatskih branitelja koji navodno posjeduje tužiteljstvo ne postoji, već je to "izmišljotina hrvatske europarlamentarke Marijane Petir i dio predizborne kampanje u Hrvatskoj".

Taj je napad sigurno vezan uz još jedan poraz srbijanske politike, a to je presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je potvrđena nevinost Alojzija Stepinca, kojeg je srbijanska politika nazivala zločincem, te moju izložbu o njemu u Europskom parlamentu okarakterizirala kao sramotnu, dodaje Petir.

Potvrda srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije potvrdilo je u propćenju od 19. ožujka 2015. godine da je pokrenulo postupke protiv "više od 220 potencijalnih zločinaca nad Srbima, koji za sada nisu dostupni njihovim organima gonjenja". Tužilaštvo Srbije također navodi, kaže Petir, da je o tome uputilo povjerljivu informaciju relevantnim državnim organima.

"Na tu se referencu iz javno dostupnog priopćenja srbijanskog tužilaštva u 'Pravnoj analizi Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za ratne zločine Republike Srbije', koju je naručilo nas nekoliko hrvatskih europarlamentaraca, poziva na 12. stranici i Akademija pravnih znanosti Hrvatske analizirajući članke 2. i 3. spornog srbijanskog Zakona i pritom ukazujući na njihovu opasnost", ističe Petir.

"Da je taj popis veći od 220 te da se penje na čak 300 hrvatskih branitelja, potvrdila mi je osoba koja je sudjelovala na sastancima hrvatske sa srbijanskom stranom, a koja je pritom navela da je 'hrvatska strana s tim upoznata te da je hrvatskoj strani taj popis uručen'", tvrdi Petir.

Kaže da je i bivšoj i sadašnjoj Vladi dostavila taj podatak, kao i Pravnu analizu, pozivajući ih da zaštite interese i sigurnost hrvatskih branitelja, ali i interes Hrvatske, te da Srbiji uvjetuje nastavak njenog europskog puta ukidanjem spornih članaka tog Zakona, a da hrvatske branitelje koji su na popisu poimence obavijeste da ne prelaze granicu dok se zakon ne promijeni.

"Nečinjenje i nemar hrvatske Vlade, i one Milanovićeve i ove Oreškovićeve, ne mogu prebrisati neimenovani srbijanski izvori. Umjesto da se pojedinci bave s plasiranjem neimenovanih srbijanskih izvora, trebali bi se baviti zaštitom vlastitog naroda i hrvatskih branitelja koji su ugradili sebe u temelje neovisne i samostalne Hrvatske", poručila je Petir. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene