Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pojedinačnu saborsku raspravu o Vladinom prijedlogu državnog proračuna za 2012. otvorile su međusobne prozivke između HDZ-ovih i SDP-ovih zastupnika o tome čija je vlada bila svjesnija ili manje svjesna problema u gospodarstvu i društvu te kako se s njima nosila.


Takvu raspravu počeo je Dujomir Marasović (HDZ), koji je na SDP-ove tvrdnje da je kod građana, zahvaljujući reformama koje najavljuje nova vlada, tek sada sazrijela svijest o promjenama, odgovorio kako je 'SDP već dugo u besvijesti'. 'Vi ste bili u besvijesti kada je naša vlada pokušavala interventnim mjerama popraviti stanje i sa sindikatima razgovarati da kolektivni ugovori ne mogu bezgranično trajati. SDP je to tada ignorirao da bi sada u javnosti najavljivao, a tjeraju ga i izvana, iste takve mjere', poručio je Marasović.

SDP je prozvao i da je u besvjesnom stanju bio kada je prigovarao povećanju PDV-a za jedan posto, a sad ga je povećao za još dva posto. 'Onda su došli izbori kada ste rekli da nećete kazati što ćete napraviti jer niste znali, bili ste u besvijesti. E sad ste došli svijesti da ovo treba napraviti, a ja vam kažem da je ovo sve magla jer će na kraju godine umjesto kukuriku biti kukulele proračun', rekao je HDZ-ov zastupnik iz Splita dodavši da je žalosno da se Vlada hvali manjim proračunom, poručivši da je uvijek bolje kad je veći.

Njegov sugrađanin, SDP-ovac Marin Jurjević na to je poručio HDZ-u da se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, te da ih je narod na izborima kaznio i zbog loših proračuna koje je donosio. 'U stanju ste doista kolektivne psihoze koja samu sebe uvjerava da se ništa nije desilo. Vi ste kažnjeni i ispostavljen vam je račun, budite toga svjesni', poručio je HDZ-ovim zastupnicima ističući da je ovo prva vlada koja je predložila nominalno i realno manji proračun od prijašnjih.

Jurjević je replicirao i HDZ-ovoj zastupnici Đurđici Sumrak, koja je SDP-ovcima poručila kako se hrabrost i odlučnost njihove vlade očituje u donošenju tzv. Komadininog zakona, vraćanju politike u nadzorne odbore i razna državna tijela, u odluci da u nadzornim odborima mogu sjediti i oni kojima se sudi za kriminal. 'Kolegica Sumrak ponaša se kao da se pokušava s bobom utrkivati na atletskoj stazi, pa gura ga, skoči, a on stoji na mjestu. Uvijek isto, mahao ti ne mahao', kazao je Jurjević.

Na njegovo je izlaganje u ime HDZ-a reagirala čelnica tog stranačkog kluba Jadranka Kosor, koja je od predsjedatelja Josipa Leke (SDP) zatražila da zaštiti HDZ-ove zastupnike od uvreda, kakvom smatra Jurjevićevu tezu o kolektivnoj psihozi u HDZ-u. 'Ni zastupnik Jurjević ni bilo tko iz SDP-a neće začepiti usta HDZ-u da iznosi svoje argumente da ovaj proračun nije dobro izbalansiran ni na prihodnoj ni na rashodnoj strani', poručila je Kosor.

Jurjević se nakon toga ispričao ako je nekog uvrijedio, što mu, naglasio je, nije bila namjera. (T.Š./Hina)

Vezani članci Boris Vujčić Vujčić o staroj valuti: "Zbog toga možda imam najviše razloga žaliti za kunom..." Raspoloženi premijer Plenković - 3 Plenković je danas bio odlično raspoložen i nasmijan, pogledajte što je odgovorio reporterki Dnevnika Nove TV na pitanje o čemu je riječ
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju