Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Vojni analitičar o sukobu na Bliskom istoku: "Ono što treba naglasiti - svaka pojava novog žarišta povezana je s Moskvom. Poruka Bidena Iranu vrlo je ozbiljna i respektabilna"

Aktualno Galerija Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivica Mandić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Galerija 1/5 >>
Vojni analitičar Ivica Mandić bio je gost Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV ugostio je vojnog analitičara Ivicu Mandića koji je za početak dao procjenu hoće li sukob na Bliskom istoku eskalirati.

"Za početak jedan korak unazad. Ono što treba ovdje naglasiti - svaka pojava novog žarišta, od terorističkog napada na Kosovo do napada Hamasa ili proširenja, povezana je s Moskvom. Ono što treba naglasiti da svi sudionici sadašnjeg ili moguće proširenog konflikta na Bliskom istoku jesu u toj osovini ili prijateljskim odnosima s Moskvom. U tom smislu ne očekujem napad Irana na Izrael jer to bi SAD, ali i okolne zemlje, primjerice Saudijska Arabija dosta dobro dočekale. Mislim da Iranci nisu toliko naivni da će tako nešto napraviti", naglasio je Mandić. 

"U tom drugom dijelu nastanka moguće je intenziviranje sukoba, ali u jedno dosta mjerljivoj, odnosno ograničenoj razini jer Hezbolah zna ako u ovom trenutku kada je Izrael ovako ranjen i kada su teške posljedice, sigurnosne, al ii unutarnjo-političke da bi tad Izraelu radio sve. Pitanje bi bilo kad bi se uopće konstituirala ponovno država Libanon. U tom smislu mislim da će biti dosta taktiziranja oko toga", dodaje.

  Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik XI Jinping Ukrajina skeptična Putin putuje u Kinu, hvali prijedlog Pekinga za mir s Ukrajinom. Otkrio i što je preduvjet za pregovore

Od početka napada Hamasa na Izrael, napeto je i na izraelsko-libanonskoj granici. Izraelci prijete da će uništiti Libanon, otvori li se ta nova fronta. Koliko je to izgledno?

"Vrlo je izgledno, ali ne u nekom radikalnom smislu kao što je bio rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine. Kada je izraleska vojska zbog svog čelništva od predsjednika Vlade do ministra obrane pa sve do načelnika glavnog stožera, nisu baš radili nešto što je bilo mudro, odnosno uvođenje vojske u rat. U ovom trenutku bi vojska uvedena u rat bila kompletna, znači jedna tampon zona koja bi se napravila u libanonskom teritoriju. Čisto sumnjam da će Hezbolah uletjeti u nešto tako dosta naivno", rekao je Mandić.

Američki predsjednik Joe Biden javno je upozorio vanjske aktere, uključujući Iran i Hezbolah da se ne miješaju. Vojni analitičar je upitan što možemo očekivati od Amerike kad je u pitanju ovaj sukob?

Pročitajte i ovo Ilustracija pomoć države HZMO poziva dio umirovljenika da dostavi važan dokument

"Najveće grupacije udarnih skupina nosača, one su raspoređene u područje odgovornosti pete flote, čije je zapovjedništvo u Bahreinu, istočni Mediteran, bez obzira na to što spada u područje šeste flote. Tamo su raspoređene i nuklearne podmornice."

Dogodilo bi se kod uključivanja Irana ili Hezbolaha da bi oni otprilike vratili ih za jedno stoljeće unatrag. Ne bih im to preporučio jer ovo je operativno najveća grupacija u tom području. Ta poruka predsjednika Bidena Iranu da se ne igra je vrlo ozbiljna i respektabilna. Te snage su postavljene tamo da bi oni razumjeli da je SAD odlučna.Treba to vrlo ozbiljno uzeti u obzir da je Amerika odlučna da takvo nešto ne dogodi", naglasio je Mandić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene