Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Veleposlanik RH o hrvatskim državljanima iz Gaze: "Jedna je grupa već jako blizu graničnog prijelaza prema Egiptu"

Aktualno Galerija Tomislav Bošnjak, hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak, hrvatski veleposlanik u Egiptu Foto: DNEVNIK.hr Pokušaj odlaska iz Izraela - 1 Pokušaj odlaska iz Izraela - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pokušaj odlaska iz Izraela - 2 Pokušaj odlaska iz Izraela - 2 Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Bošnjak, hrvatski veleposlanik u Egiptu Galerija 1/5 >>
Evakuaciju iz Gaze zatražilo je 17 hrvatskih državljana. Potvrdio je to u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Barbarom Štrbac veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak i otkrio gdje se sada nalaze.

"Imamo podatak da je na području Gaze bilo prijavljeno do 48 hrvatskih državljana. To su svi osim jedne osobe dvojni hrvatsko-palestinski državljani. Međutim taj podatak nije nikad bio provjeravan. Ono što je egzaktan podatak da imamo 17 osoba koji su zatražili pomoć pri povratku u Republiku Hrvatsku", pojasnio je Tomislav Bošnjak.

Otkrio je i gdje se nalaze.

"Koliko znamo da se nalaze u dvije, eventualno tri grupe. Jedna je grupa od njih šest već jako blizu graničnog prijelaza prema Egiptu. Druga grupa se nalazi negdje na teritoriju Gaze, ali nemamo podatak gdje su točno. Navodno se kreću prema graničnom prijelazu. Treba shvatiti da komunikacije s tim područjem već nekoliko dana ne funkcioniraju. Tako da pokušavamo učiniti najbolje što možemo", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Rat na Bliskom istoku FOTO/VIDEO Izraelska policija počinje naoružavati civile. Iranci poručuju da je širenje sukoba u neizbježnoj fazi

Ne zna se u kakvom su stanju trenutačno.

"Tih informacija nemamo. Niti o zdravstvenom stanju, fizičkom. Jedino što možemo pretpostaviti je da su pod velikim stresom svi od reda", rekao je veleposlanik i dodao: "Za jednu od obitelji, šesteročlanu, smještaj je već osiguran u Hrvatskoj, imaju tamo rodbinu i imaju kuću u kojoj će biti, za druge još nemamo sve podatke."

Otvaranje graničnog prijelaza s Egiptom pod stalnim je upitnikom.

"Mi smo prije dva i pol, tri dana prvi puta obaviješteni da će biti otvoren granični prijelaz u Rafi, međutim onda nam je javljeno da neće biti, pa je opet javljeno prije dva dana da će biti, pa dva puta da neće biti pa je jučer javljeno da će biti, pa jutros i stalno se otvaranje tog graničnog prijelaza otkazuje. Zasada već ima nekoliko timova iz veleposlanstava koji čekaju na svoje državljane međutim nije im dozvoljeno da odu na Sinaj", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Zaustavite rat" VIDEO Hamas mu je pobio obitelj, ali ono što je ovaj Izraelac potom poručio dirnulo je ljude u cijelom svijetu

17 hrvatskih državljana je zatražilo pomoć, ostali će izgleda ostati u pojasu Gaze.

"Oni naši državljani koji žele napustiti, pokušat ćemo im pomoći najbolje što možemo. Za one koji ne žele, ne možemo im narediti. Jedino imaju našu preporuku da napuste područje što prije moguće", rekao je veleposlanik za kraj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene