Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marjan Podobnik

'Malo izgleda za odustajanje od referenduma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malo je izgleda da slovenska udruga 'Zavod 25. lipnja 1991. godine' odustane od svog zahtjeva za održavanje referenduma na kojemu bi se osporavala ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO, izjavio je u srijedu u razgovoru za Slovenski radio predsjednik te udruge Marjan Podobnik.

On je u parlament već u ponedjeljak uložio početnih 5300 potpisa sa zahtjevom da se održi referendum na tu temu prema Zakonu o narodnoj inicijativi. Podobnik je za radio rekao da se jutros susreo s predsjednikom parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Ivom Vajglom, koji je s njime opet pokušao doći do dogovora kako bi se opasnost referenduma otklonila.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

'Vajgl je pristao da u parlamentarnu izjavu uđe odredba da je Slovenija na dan osamostaljenja kontrolirala Piranski zaljev i imala izlaz na otvoreno more, no to nas ne zadovoljava', rekao je Podobnik dodavši da će insistirati na referendumu ako se u tekstu izjave ne navede da Sloveniji pripadaju i zaseoci južno od rijeke Dragonje, te zemljišta na lijevoj obali rijeke Mure uz slovensko mjesto Hotiza.

Podobnik je dodao kako se nada da bi do početka sjednice u 15 sati ipak moglo doći do dogovora koji bi njegovu udrugu uvjerio da odustane od referenduma, ali da će u suprotnom referendum svakako biti održan. Parlamentarni Odbor za vanjsku politiku u međuvremenu se sastao iza zatvorenih vrata pred početak popodnevne plenarne parlamentarne sjednice. Kako je javio Slovenski radio, sjednici prisustvuju premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Žbogar je tom prilikom istaknuo da je referendum o hrvatskom članstvu u NATO savezu nepotreban i da se u procesu ulaska Hrvatske u NATO ne rješavaju granična pitanja sa Slovenijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene