Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik na otocima

Malo dalmatinsko mjesto drugu godinu zaredom bez adekvatne liječničke skrbi

Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tatkana Markov Salamun, obiteljska liječnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Rubrika "Dnevnik na otocima" posjetila je Murter. No, u malo dalmatinsko mjesto u Šibensko-kninskoj županiji, koje tradicionalno živi od brodogradnje, nautike i turizma nije moguće uploviti.

Malo dalmatinsko mjesto, koje od kopna dijeli samo 12 metara dug pokretni most tretira se kao velike gradove. I to samo zbog turističkih rezultata, kaže načelnik općine koju vodi s obje strane morskog kanala. Zbog ostatka godine taj indeks razvijenosti u koji su svrstani sputava ih da dođu do europskog novca.

Pročitajte i ovo Apartman uz more Čuvarica plaže Vlasnica apartmana na Murteru tjera kupače: "To je naše dvorište!" Toni Turčinov fenomen s murtera Proglašen je za najboljeg je*ača, a objašnjenja zašto je posjećivao bordel bila su mu urnebesna: Tko je uhićeni Toni Turčinov?

Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Otoci nisu rezervat kojeg otvaramo 1.5 da bi se ljudi iz Hrvatske i većih gradova došli tu odmarati. Otok je nešto živo. Imamo u vrtićima 200 djece, 300 u školi. Ovo je potentan otok, ali to nas sputava jer želimo biti izjednačeni s drugima", govori gradonačelnik Tisnog, Ivan Klarin.

S turističkom sezonom na otoku, koji je ljeti dupkom pun kreću i stari problemi. Ivana Pezo Moskljov razgovarala je s obiteljskom liječnicom Tatjanom Markov Salamun o problemu liječničke skrbi. Naime, već drugo ljeto za redom, stalni hitni medicinski tim u kojemu je bio i liječnik, prebačen je i premješten u Vodice.

Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Tatkana Markov Salamun, obiteljska liječnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

U slučaju neke kritične situacije tko intervenira?

To je jako komplicirana situacija. Naravno, neki dođu u ambulantu jer je to jedina zdravstvena ustanova i mi im pružimo koliko možemo. Zatim zovemo hitnu i donosi se odluka da li je slučaj za tim dva koji se nalazi u Tisnome, ili tim jedan, gdje je i liječnik u timu. Ako se pozove tim dva, znači dvije medicinske sestre i dva medicinska tehničara, jedino što oni mogu napraviti je transport. Nikakav pregled, nikakve intervencije, nikakva terapija.

Dakle, nitko ne može pomoći bolesniku?

Za to je potrebno pozvati tim jedan koji mora doći iz Šibenika ili iz Vodica.

Koliko to sve može potrajati?

Ako je srce sezone, može potrajati i jedan sat.

Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Tijekom sezone u ambulanti vlada opsadno stanje. Otok koji prima 30 tisuća turista, koji ima pet nautičkih marina, između ostalog i nacionalni park, nema prigodnu liječničku skrb.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene