Procjenjuje se da dječje pelene čine oko 10 posto otpada. Za roditelje to znači i veći račun za odvoz smeća. Grad Varaždin među prvima je u Hrvatskoj našao rješenje.

Galerija Varaždin uvodi kante za pelene (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Varaždin uvodi kante za pelene (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Varaždin uvodi kante za pelene (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Maleni Rafael sa svojih šest mjeseci veliki je zagađivač. Njegov tata Jurica otkriva da dnevno prematanje gotovo napuni cijelu kantu.

Vezani članci Suđenje za ubojstvo profesora Nine Čengića Presuda četvorki iz Varaždina: Profesora prebili nasmrt jer ih je prijavio za kršenje mjera Banka hrane kao nova budućnost doniranja u Hrvatskoj Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

''Pelena imamo stotine mjesečno i trenutno nemamo kamo odlagati, tj. odlažemo s ostalim komunalnim otpadom kamo on ne spada'', kaže mama Ana.

Zato grad Varaždin uvodi novu kantu za odlaganje pelena. Dobit će je svi građani koji imaju djecu staru do 24 mjeseca , ali i kućanstva sa stanarima s inkontinencijom.

''Grad financira nove kante. Dobili smo šest milijuna kuna od fonda za nove kante. Dobili smo milijun i pol za edukaciju'', rekao je Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina.

Kante će se odvoziti jednom na tjedan - bez naplate. Budući da se obračun radi po količini otpada, ako netko ima malo dijete i ima povećanu količinu otpada, a to su pelene, znači da je ''kažnjen'', objasnio je razlog direktor Čistoće.

A Varaždin želi, upravo suprotno, nagraditi građane i potaknuti rađanje djece. ''Nekakav mali doprinos šaljivo rečeno demografskoj politici'', dodaje Čehok. Građanima se novi plan sviđa.

Na kućnom pragu Varaždinci već odvajaju biorazgradivi otpad, papir, plastiku, staklo, tekstil. U posljednjih mjesec dana količina miješanog otpada u gradu se smanjila za 30 posto. Nastave li tim putem, malenog Rafaela čeka čišća budućnost, a njegove roditelje manji račun za odvoz smeća.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju