Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ REAKCIJA

Supruga nestalog branitelja o porukama Porfirija: "Znao je kada treba proliti ulje na vatru. Kad nas najviše boli"

Ne stišavaju se reakcije nakon boravka patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija u nedjelju u Vukovaru. Pozvao je na molitvu za sve hrvatske žrtve, ali i došao u vrijeme kada Vukovar i okolica obilježavaju tužne obljetnice. Jedan od najvećih zločina počinjen je na sutrašnji dan u minskom polju u Lovasu. Civili su zlostavljani i ubijani na svakom koraku.

Uvojak kose i fotografije na zidu. Život jedne majke stao je prije 31 godinu. Na sutrašnji dan izgubila je oba sina. "Otjerani iz kuće, mučeni par dana i ubijeni", prisjeća se Ruža Pavlić.

Imali su 25 i 29 godina, bili su civili i nisu željeli napustiti selo. Maleni Lovas u Domovinskom je ratu izgubio 89 mještana. Đuro je zbog zlostavljanja izgubio nogu.

"To su posljedice toga što sam bio izboden u logoru, na ispitivanjima. Tih prvih tjedan dana je bilo po nekoliko puta dnevno batinanje", priznaje Đuro Antolović. Preživio je i bombu koju su na njega bacili. Stajala ga je ranjavanja i sluha, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

"Ljudi nekad pitaju da li sam oprostio, pa kome? Nitko nije ni tražio oprost", rekao je Antolović.

Nije tražio oprost, ali je pozvao na molitvu za hrvatske žrtve. Patrijarh Srpske pravoslavne ckrve je u nedjelju u Vukovaru spomenuo i Lovas.

"To nije molitva, to je politika", smatra Antolović. Stradalnici traže više. "Oni su trebali moliti prije 90., 91. godine, sad je kasno za sve. Ja se ne mirim ni s našom politikom državnom", ističe bivši logoraš Stjepan Mačković.

Dolazak Porfirija u Vukovar poklopio se s obljetnicom pogibije Blage Zadre. Izostala je i kazna za zločine. Na jedan od njih - minsko polje kroz koje je 51 mještanin morao proći, a mnogi nisu preživjeli, podsjećat će novo spomen obilježje. Na sudu u Beogradu izrečene su simbolične kazne, a za većinu ubijenih, nitko nije odgovarao.

Boris Tadić se 2010. godine na Ovčari ispričao zbog onoga što se tamo počinilo", podsjetila je Bešić Đukarić.

Predsjednica udruge "Vukovarske majke" Manda Patko je u Dnevniku Nove TV prokomentirala poruke patrijarha Porfirija. "Vukovarci i ja smo doživjeli jednu veliku fljasku jer je baš došao u Vukovar. Znao je kad treba proliti ulje na vatru. Kad nas najviše boli, oni dolaze u Vukovar", smatra Patko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crta ispod koje ne ide Penava o poruci Porfirija: "Kada promovirate ratnog zločinca Šešelja, time zatvarate vrata"

Pročitajte i ovo Tomislav Josić, suborac Blage Zadre Tužna obljetnica Suborac Blage Zadre o kobnom danu: "Uvijek je išao prvi. Kamo sreće da je ostao živ - možda bi se sve drugačije odvijalo"

Kaže da poštuje sve žrtve i da za njih treba moliti. "Može on moliti riječima, ali ne vjerujem da će moliti srcem", kazala je Patko. U Vukovaru se traži još oko 350 branitelja. "Ne možemo biti zadovoljni dok svoje ne pronađemo, ali zadovoljni smo i ako se jedan branitelj pronađe", zaključila je Patko.
 

Više o Lovasu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene