Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se rasplet oko Fortenove

Mađarski investitor mogao bi pustiti korijen na hrvatskom tlu? Domaći ratari imaju dvije velike brige

Aktualno Galerija Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 1 Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 2 Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 3 Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 4 Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska pšenica u Mađarskoj - 5 Galerija 1/5 >>
U mađarskom i hrvatskom dijelu Baranje održani su prvi međunarodni Dani polja. Dvije zemlje udružile su se kako bi odgovorile na klimatske promjene. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Klimatsko područje je podjednako, uvjeti su jednaki, jednake su bolesti, slični su insekti koji napadaju. I Hrvatska i Mađarska traže pšenicu koja će na klimatske izazove odgovoriti maksimalnom kvalitetom i prinosom pa su u Mađarskoj posijale hrvatsku, a u Hrvatskoj mađarsku pšenicu. Kombajni će u polja krenuti dva tjedna ranije nego inače.

"Rezultate ćemo vidjeti na kraju vršidbe. Kad uđe kombajn, onda se vide rezultati. Poljoprivredni institut Osijek je konačno da tako kažem uhvatio korijen na mađarskom tlu", kaže Hrvoje Plavšić s Poljoprivrednog instituta Osijek.

Korijen na hrvatskom tlu mogao bi pustiti mađarski investitor kupnjom dijela Fortenove. Nepregledni hektari, nasadi i farme nalaze se upravo u Slavoniji i Baranji.

Pročitajte i ovo Packa iz Europske komisije - 5 Dva mjeseca za odgovor Hrvatskoj stigla packa Europske komisije, druga zbog istog razloga: Što kaže resorno ministarstvo?

Brojni su strahovi oko zemlje. Vlasnik zemlje tko god bio vlasnik tvrtke ostaje Hrvatska. Ono za što ima straha, da tko god bude kupac Fortenove, odnosno njenog poljoprivrednog biznisa je da zaštiti radna mjesta, kaže predstavnik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Robert Jankovics, koji je prvi stao uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i opovrgava tvrdnje da će lobirati za mađarskog vlasnika.

"To su budalaštine, nikad s premijerom nismo o tome ništa slično razgovarali", tvrdi.

Pročitajte i ovo Zašto je Zaštitni znak Čak 30 metara niža: Zašto je odrezana zagrebačka katedrala?

Ono što mađarske i hrvatske ratare podjednako brine je niska otkupna cijena. Hrvatski ratari još trpe zbog ukrajinske krize, Mađari se manje žale. No, sve će biti jasnije nakon žetve koja kreće već za desetak dana.

Detalje pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene