Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović u Belom Manastiru

'Ne treba vjerovati huškačima. To je nešto najružnije što sam u Hrvatskoj vidio od rata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je posjetio prihvatni centar u Belom Manastiru.

Premijer Zoran Milanoviću subotu ujutro posjetio je prihvatni centar u Belom Manastiru. Tamo se pozdravio s djelatnicima Crvenog križa, policajcima, kao i sa strojovođama vlaka koji su jučer bili zadržani u Mađarskoj, a danas su pušteni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cerar o Hrvatskoj: 'Od članice Europske unije očekivao bih drukčije ponašanje' Slika nije dostupna Milanović o zidu: 'To ne želimo raditi, to može svaka budala napraviti. To je ružno, to je krivo'

'Problem je u Grčkoj i Turskoj. Preko grčkih otoka prelazi 75-80 posto svih migranata. To se da spriječiti, EU to treba preuzeti', poručio je premijer.

Govoreći o hrvatskim policajcima u Mađarskoj premijer je rekao da oni odgovorno i hrabro rade svoj posao.

'Dečki su radili u najboljoj mjeri, profesionalno', poručio je premijer i rekao da i ljudi u stožeru rade dobro i štite hrvatske interese.

Dodao je kako po Hrvatskoj 'imamo nekoliko stožera za histeriju', koje ne treba slušati.

'Ne treba vjerovati huškačima, onima koji šire histeriju, i koji na tome žele politički profitirati. To je nešto najružnije što sam u Hrvatskoj vidio od rata', kazao je premijer Milanović.

Ocijenio je kako je u pitanju 'humanitarna kriza, ali ne i katastrofa' te ponovio kako je potpuno zatvaranje granice, bez žičane ograde, kao što su napravili Mađari, 'moguće samo tako da vojska ode na granicu i puca po ljudima'.

Premijer je objasnio i da nije bilo dogovora s Mađarskom. 'Natjerali smo i da prime izbjeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje', zaključio je.

S premijerom je i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Podsjetimo, mađarski mediji u petak poslijepodne su čak izvještavali kako su u njihovoj zemlji uhićeni hrvatski policajci, ali ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić to je oštro demantirao. Rekao je kako hrvatski policajci nisu privedeni, te kako su samo popisani i vraćeni u Hrvatsku. Dodao je kako je Mađarska ta koja krši dogovore.

Mađarska vlada je pak u petak priopćila kako je hrvatski vlak nenajavljeno došao do njihove granice, a u vlaku, je kako navode bilo 1.000 imigranata te 40 hrvatskih policajaca. Mađarska vlada nazvala je to 'golemim incidentom', te izravno optužila Hrvatsku za krijumčarenje imigranata, te za kršenje međunarodnog prava.

TEŠKE OPTUŽBE Mađarska proziva Hrvatsku za 'krijumčarenje imigranata', zaplijenili su vlak

Dodali su kako je vlak zaplijenjen, 40 policajaca vraćeno natrag u Hrvatsku, a imigranti su prevezeni na registraciju u kampove za izbjeglice. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene