Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci, oporba i predsjednica pitaju

Gdje su zapele reforme?: Nakon kritika koje pljušte sa svih strana na potezu je premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Vlada rješava nedostatak radne snage, nikako da se ozbiljnije uhvati ukoštac s provođenjem strukturnih reformi. Iako ministri uvjeravaju da sve ide prema planu, s njima se ne slažu ni stručnjaci, ni oporba, ali ni predsjednica. Odjeknula je i premijerova izjava da bi svi, pa i mediji, trebali stvarati manje pesimizma u društvu.

Pita li se premijera Andreja Plenkovića i ministre, optimizam cvate. No možda je pesimizam zavladao na Pantovčaku.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

Na pitanje ima li Predsjednica pravo kad kritizira Vladu i tvrdi da reformi nema, ministar graditeljstva Lovro Kuščević odgovara: ''Apsolutno nema pravo. Reformi ima, reforme se provode, reforme su dobro prepoznate i rezultati su i dobro vidljivi. Predsjednica uvijek želi više.''

Želi i Europska komisija. Godinama traže isto – reformu obrazovanja, zdravstva, mirovinskog sustava, pravosuđa, javne uprave i poduzeća. U Vladi tvrde da sve ide prema planu.

Prije tri mjeseca ministri su bili na raportu kod premijera. Zbog kritika Komisije tražio je brži tempo. Sad najavljuje 140 zakona do rujna.

''Očekujem od svakog od ministara da drži taj ritam, a posebno međuresornu kvalitetnu suradnju'', rekao je premijer. ''Ja i moje ministarstvo stvarno radimo u petoj brzini'', kaže ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Brzinom Vlade nije zadovoljna oporba. Pod paljbom je ministar zdravlja Milan Kujundžić. Oporbeni Mirando Mrsić proziva ga za amerikanizaciju zdravstva. ''Zdravstveni sustav propada, a ministar se hvali, po onoj poslovici 'baba se češlja, a sela gore''', rekao je Mrsić.

Kujundžića kritizira i Živi zid. ''Jedino što smo čuli da nema dovoljno medicinskih sestara, da se ne priznaje nečija diploma, da nema dovoljno uređaja, da su liste čekanja produžene, da nema lijekova za bolesnu djecu, da se smrtnost od raka povećava'', kaže Velimir Bunjac iz Živog zida.

''U zdravstvu se ne mogu događati velike promjene, već tisućama godina medicina ne radi nikakve revolucije, nego ide polako'', kaže Kujundžić.

Predsjednica misli da vremena nema. I da se reforme moraju ubrzati. Stanje je, misli, alarmantno kad je riječ o demografiji. Uskoro predstavlja svoje mjere.

''Bilo kakav dobronamjeran, kvalitetan program mi ćemo prihvatiti. S nestrpljenjem očekujem da vidim taj prijedlog Predsjednice'', rekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

I ekonomski analitičar Luka Brkić s nestrpljenjem očekuje prve strukturne reforme. Kaže da nema bitnih pomaka u obrazovanju, mirovinskom i zdravstvenom sustavu i boji se da ih neće ni biti zbog tanke većine.

''Nismo dublje zasjekli u goruće probleme, odnosno najveće strukturne probleme hrvatskog gospodarstva. Bez toga nije ni teorijski moguće očekivati više stope ekonomskog rasta", kaže Brkić.

Na potezu je premijer da provjeri koliko su se ministri držali ritma koji im je zadao i teoriju pretvorili u praksu.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene