Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADA DONOSI ODLUKU

Počinje borba za sjedište Parka prirode Dinara, splitsko-dalmatinski župan poručuje: "Naši dragi prijatelji imaju već dva nacionalna parka"

Aktualno Galerija Podijeljenost Dinare po županijama Podijeljenost Dinare po županijama Foto: DNEVNIK.hr Dinara - 3 Dinara - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dinara - 2 Dinara - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dinara - 1 Galerija 1/4 >>
Za Dinaru, dvanaesti park prirode u Hrvatskoj, lome se politička koplja. Točnije, za sjedište samoga parka. Odluku o tome donijet će Vlada, a na svom području htjeli bi ga i Šibenčani i Splićani. Obje strane imaju svoje argumente u borbi za područje u podnožju najvišeg vrha u Hrvatskoj.

Novi park prirode prostire se na čak 63 tisuće hektara. 63 posto parka je u Splitsko-dalmatinskoj, a 37 posto u Šibensko-kninskoj županiji. Pa se za sjedište Parka "bore" obje županije, odnosno Vrlika, Knin i Kijevo. A upravo su Kijevljani 2006. pokrenuli priču o proglašenju Dinare zaštićenim područjem. Općina im, kažu, leži pod Dinarom. I nema sumnje gdje bi po njima sjedište Parka trebalo biti.

''70 posto naše Općine je u Parku prirode koja pripada Šibensko-kninskoj županiji, i 90 posto Općini Civljane Šibensko-kninskoj županiji'', rekla je načelnica općine Kijevo, Lidija Slavić.

O Dinari se razgovaralo i prije četiri godine, na sjednici Vlade u Kninu. Pa Šibenčani poručuju Splićanima da su se prekasno probudili. Leđa Kijevu čuva i Županija.

Pročitajte i ovo Aleksandar Maršavelski ROK ZA IZBOR JE U SRPNJU Milanović i Plenković morat će udružiti snage za izbor predsjednika Vrhovnog suda: ''To može biti netko tko je kvalitetno sudio i dokazao se''

Pročitajte i ovo Miroslav Krušlin NE POSTOJI POPIS Onkološki pacijenti ogorčeni cijepljenjem preko reda: "Moj doktor je rekao - 'bit ćeš prvi na redu kad dobijem cjepivo'. Cjepiva nema"

''Konsenzus je između Grada Knina i Općine Kijevo, da to bude upravo u Kijevu. Kijevo je spremno ustupiti određene građevinske objekte za tu namjenu'', govori Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Crno na bijelo, kažu iz Vrlike, odluku nemaju, no spremni su.

''Na području grada Vrlike 120 kvadratnih kilometara pokriva Park prirode, daleko najviše od svih ostalih jedinica lokalne samouprave'', rekao je gradonačelnik Vrlike, Jure Plazonić.

I iza Vrličana stoji Županija. Prvi čovjek poručuje, Vrlika je u srcu Parka, i računa na fer podjelu među susjedima.

''Splitsko-dalmatinska županija ima samo jedan, Park prirode Biokovo, s druge strane dragi prijatelji iz Šibensko-kninske županije imaju već dva nacionalna parka'', rekao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Konačni sud donijet će Vlada. Za to ima godinu dana. Iz resornog Ministarstva odgovaraju - sjedište Parka dobit će ono mjesto koje je bolje prometno povezano s Dinarom, ali i ono koje ima adekvatnu infrastrukturu za smještaj djelatnika, opreme i vozila.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić TRAŽI SE JASAN PROTOKOL Selak Raspudić o seksualnom uznemiravanju: ''Mislim da su institucije ovaj put ispravno i brzo reagirale, barem Sabor''

Pročitajte i ovo Luka Burilović (Foto: Dnevnik.hr) ŠIMPRAGA ODLAZI S FILOZOFSKOG Napravljen prvi korak prema smjeni Borasa? Burilović nakon maratonske sjednice: "Savjet je od rektora zatražio da točku o stanju na Sveučilištu stavi na dnevni red Senata"

''Da što bolji i kvalitetniji ljudi budu zaposleni, u budućoj ustanovi kako bi se što prije mogli pokrenuti i razvojni projekti'', komentira Anita Babačić Ajduk iz Javne ustanove zaštićene vrijednosti ŠKŽ.

Jer, bitnije od toga gdje će biti zgrada je da se očuva sva ljepota ovog jedinstvenog planinskog ekosustava. 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene