Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE POSTOJI POPIS

Onkološki pacijenti ogorčeni cijepljenjem preko reda: "Moj doktor je rekao - 'bit ćeš prvi na redu kad dobijem cjepivo'. Cjepiva nema"

Aktualno Galerija Ante Barbir Ante Barbir Foto: DNEVNIK.hr Bernard Kaić Bernard Kaić Foto: DNEVNIK.hr Miroslav Krušlin Miroslav Krušlin Foto: DNEVNIK.hr Cjepivo protiv koronavirusa - 2 Cjepivo protiv koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Galerija 1/5 >>
Manjak i sporost u dobavljanju cjepiva jednake kvalitete i učinkovitosti na leđa Vlade i Stožera koji upravljaju borbom protiv epidemije sručili su novu lavinu kritika.

Najprije se cjepivo obećavalo svima, Vlada najavljivala brzo procjepljivanje, zbog sumnjičavosti javnosti nakon brzog razvoja cjepiva - hvalili su se i promotivnim cijepljenjima političara i nekom samo njima objašnjivom logikom odabranih drugih uglednika.

No, onda se dogodio zastoj, Europska unija se saplela u vlastitu nesposobnost, potražnja je bila veća od isporuke, cjepiva nisu više bila ni brzo ni lako dostupna - a ona koja jesu, nisu jednako učinkovita. I imamo hrvatski obrazac - tko može - cijepi se, tko ne može - čeka i nada se da ga korona neće satrti. A odgovorni - oni koji su trebali uvesti kriterije i red - govore o moralnoj odgovornosti.

Gospodin Miroslav onkološki je bolesnik, nekoliko je kemoterapija već propustio, a dobio je preporuku cijepiti se što prije.

Pročitajte i ovo Alemka Markotić SKANDAL S CIJEPLJENJEM Vlada stala iza Alemke Markotić: "Sve je pojasnila, nastavlja s radom"

Pročitajte i ovo Snijeg u planinama - 1 VELIKA HLADNOĆA "Zvijer s istoka" pokazuje svoju snagu, ali i ljepotu: Poljoprivrednici strahuju za svoje proizvode, a na splitskoj rivi prolaznici uživaju na suncu

''Moj doktor je rekao - bit ćeš prvi na redu, kad dobijem cjepivo, ja nemam cjepiva. I onda sad šest mjeseci neću imati terapiju. Jer nema cjepiva'', rekao je Miroslav Krušlin.

O njegovom slučaju pitali smo Nacionalni stožer.

''Neka mi pošalje mail i cijepit ću ga preko reda unatoč svima na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u ponedjeljak'', rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

Mail je poslao, no ističe, to nije rješenje.

''Nas ima dosta koji smo u toj situaciji, nisam samo ja, ja ne želim iskočiti od drugih. Želim da se sredi'', komentirao je Krušlin.

Slično je prošao i gospodin Ante. Pisao je na različite adrese. Poziv na cijepljenje dobio je tek jutros, nakon što je jučer istupio u Dnevniku Nove TV.

''Mogu vam reći da se zaista osjećam mnogo bolje nego jučer. Vidim da kad digneš glas da se ipak nešto pokrene, to je jedno, a drugo sad sam na neki način sigurniji, osjećam se sigurnije'', izjavio je Ante Barbir.

Ističe, da se želi cijepiti, liječnici je javio još početkom studenog, boli ga što su se prije njega cijepili oni koji su manje ugroženi.

''Ne mogu razumjeti da se ljudi igraju tuđim životom jer to ono kad ti nekoga preko reda primiš, a mene koji samo što nisam otišao'', rekao je.

Ne postoji katalog kroničnih bolesti prema kojem bi se određivalo tko je veći prioritet.

''Ideja je bila da liječnici obiteljske medicine, s obzirom na svoje znanje i iskustvo mogu procijeniti koje su to kronične bolesti koje bi eventualno imale prioritet'', objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

A korištenje registra cijepljenja, priznaje Kaić, usporava rad. Liječnici cijepljene prvo zapisuju na liste, pa zatim u registar. No s vremenom bi svi cijepljeni trebali biti upisani u registar. Do danas je u Hrvatskoj cijepljeno 64 tisuće 775 osoba.

Pročitajte i ovo Ministar zdravstva Vili Beroš NEPOTIZAM? Nakon niza afera: Beroš zatražio od zdravstvenih ustanova da utvrde je li bilo cijepljenja preko reda i poručio - "Utvrdit će se razina odgovornosti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UGROŽENA SKUPINA Josip Manolić (100) komentirao afere s cijepljenjem: ''Svi trebamo čekati svoj red. Kad dođe red na mene, cijepit ću se''

''Da ide cijepljenje najpravednije moguće da nikako ne dobije neko tko je manje u manjem riziku od nekog drugog, mi bi morali imat bodovnu skalu za 20, 30 varijabli za svakog pojedinca i onda to bodovati. To je praktički nemoguće'', govori Kaić

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene