Svaki oblik uznemiravanja je neprihvatljiv, a institucije moraju reagirati prve, a ne posljednje - poruka je zajedničke sjednice triju saborskih Odbora, na kojoj se raspravljalo o prijavama za seksualno uznemiravanje. Zastupnici traže jasniji protokol o postupanju u slučaju spolnog uznemiravanja.


''Mislim da ovim ustanovljavamo jedan novi trend, i da su institucije u ovom slučaju ispravno i prve reagirale, barem kada je u pitanju Sabor kao najveća institucija'', istaknula je u Dnevniku Nove TV Marija Selak Raspudić, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, na pitanje jesu li institucije potpuno zakazale budući da se tek sada traži jasan protokol za postupanje u slučaju seksualnog uznemiravanja.

Peđa Grbin SDP skuplja potpise za izmjenu Kaznenog zakona zbog spolnog zlostavljanja, Grbin poručio: ''Boras nije dostojan dužnosti rektora''

''Nije jasno kako je do sada uopće bilo moguće procesuirati te slučajeve, jer je jedan od najvećih problema bio kratak rok prijave, tek tri mjeseca. Sada tražimo da se taj rok produlji'', objasnila je Selak Raspudić u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Ivanom Brkić Tomljenović.

Selak Raspudić ističe kako bi takvi slučajevi trebali biti dalje od očiju javnosti kako se žrtva ne bi dodatno viktimizirala te kako sve ne bi postao lov na vještice. ''Sve se mora vratiti unutar institucija.''

Zoran Milanović Milanović: "Žrtve seksualnog uznemiravanja nisu sve jednake i iste. Divljački me napala sitna hrvatska falanga"

Na sukob s kolegom Zlatkom Hasanbegovićem nije se htjela dodatno osvrtati samo je istaknula kako ona osobno nije nikada imala konkretna saznanja o nekim slučajevima na Filozofskom fakultetu na kojem je radila, nego se sve svodilo na tračeve.

Jednako tako nije željela komentirati ni izjave predsjednika Zorana Milanovića jer kako kaže ''zalaže se za slobodu govora i drago joj je da postoji rasprava u javnom prostoru''. Iako je istaknula kako ona nikako ne dijeli žrtve na imućnije i manje imućne, ''žrtva je žrtva, odatle i taj naziv''. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju