U sklopu serije priloga pod nazivom "U vašem gradu" ovaj put smo obišli Vrliku, grad koji se nalazi na 470 metara nadmorske visine na samom rubu Vrličkog polja, 66 kilometara od Splita. U samom gradu izvire Česma, jedan od pritoka rijeke Cetine. No, izviru i problemi.


Grad Vrlika podno srednjovjekovne utvrde Prozor, uz umjetno Peručko jezero, nalazi se na ruti od Splita prema Zagrebu. U centru nam se odmah jadaju da su im odnijeli i jedini kiosk.

Vezani članci Slika nije dostupna U nekada kraljevskom gradu ni danas se ne živi loše Slika nije dostupna Ovdje poduzetnici štede na porezima i doprinosima, čak im i kamate subvencioniraju

"Ondje je bila trafika i odnili su je. Dođe ujutro kombi s novinama za kafić, pa svi navalimo", priča Zvonko Radić

Antonia Lelas požrtvovano pomaže svojoj sestri koja je rođena s poteškoćama u razvoju. A u Vrlici bi, ističe, trebalo izgraditi rampe za invalide jer joj sestra ne može u ambulantu, centar za kulturu...

Nije u pitanju samo njena sestra. Vrlika ima Zavod za osobe s razvojnim poteškoćama. I mnogi štićenici ograničeni su u šetnji.

Tekst poznate opere Ero s onoga svijeta, djelo je Vrličanina Milana Begovića, koja je izvođena upravo na čuvenoj Česmi. 

Vrlika je sva određena vodom. Pokrenute su tri punionice vode, no samo jedna zapošljava tridesetak ljudi, a ostale dvije simbolično.

Nova gospodarska zona u koju je uložen znatan novac izgleda je zapela, kao da se tu ništa ne događa. Stare tvornice, tvornica plastike Vrlika Plast i tvornica konca Dalmatinka, posve su razrušene i zapuštene.

Kako se Vrličani bore za opstanak, koje im divlje životinje prave probleme, zbog čega u tom gradu nema veterinara i još zanimljivih stvari o Vrlici, pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr