Logopedi su sve potrebniji jer se uz napredak znanosti rađa i sve više neurorizičnih beba. Iako ih na burzi rada nema, logopediju upisuje samo 50 studenata na godinu, a kvote se ne mijenjaju.


Logopedi obilježavaju svoj dan. No, mnogima nije do slavlja, najmanje onima koji njihove usluge trebaju. U Hrvatskoj ih je na burzi rada teško pronaći, a na pregled logopeda čeka se više od godinu dana.

Vezani članci Astrid Malvić Jutro koje je Astrid promijenilo život iz temelja: "Ispočetka sam učila hodati..." Ulaz u Glinu Život mu spasio pripadnik civilne zaštite koji je nosio obrok: Muškarac na Banovini doživio moždani udar, pao i na debelom minusu ostao ležati na podu

Iako država po tom pitanju ne čini ništa - Dnevnik Nove TV sustavno podsjeća na ovaj problem. Pomoć logopeda više ne trebaju samo djeca, u porastu je broj mladih koji se oporavljaju od moždanog udara.

Prije dvije godine Matija je odbijao komunicirati. Sati i sati logopedske terapije itekako su se isplatili. "Matija danas i dalje ima teškoće u socijalnoj komunikaciji, ali to nije autizam", kaže logopedica Iva Huber. Napredak bi bio teško vidljiv da je Matija pomoć logopeda čekao uz uputnicu.

"Godinu i pol smo čekali mjesto u 'Slavi Raškaj', a na drugo mjesto za koje smo dobili uputnicu prestali smo dolaziti. Ružno zvuči, ali to je bilo gubljenje vremena, nisu nam uopće pružali pomoć kakva nam je trebala", kaže Saša Bašić, Matijin tata.

I to u Zagrebu, gdje radi polovina svih logopeda. U ostatku Hrvatske situacija je još alarmantnija. Svako treće vrtićko dijete treba njihovu pomoć. Treba ih i sve više mladih ljudi koji dožive moždani udar.

"Pacijentu koji je doživio moždani udar bude spašen život nakon oporavka u intenzivnoj jedinici. Ali logopedska terapija trebala bi krenuti što ranije, odmah u bolnici. Mi to nemamo", rekla je Vesna Pavlačić, voditeljica poliklinike Suvagu Karlovcu.

Logopedi su sve potrebniji jer se uz napredak znanosti rađa i sve više neurorizičnih beba. "To sad sa sobom nosi i određenu cijenu, a ona je u određenim specifičnim teškoćama koje se javljaju u domeni komunikacije, govora, glasa i gutanja", kaže Blaženka Brozović s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Iako ih na burzi rada nema, logopediju upisuje samo 50 studenata na godinu. Kvote se ne mijenjaju, kažu na Sveučilištu, zbog manjka prostora i stručnih predavača. Ali novi profesori ne bi trebali biti problem. "Postoji mogućnost da mi mobiliziramo sve naše doktore znanosti, ali potrebna je suradnja Sveučilišta i Ministarstva, koji će omogućiti koeficijente koji tim ljudima pripadaju", rekla je Draženka Blaži, predsjednica Hrvatskog logopedskog društva.

Suradnja odgovornih za sada je izostala - a sve to na štetu djece.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju