456148
456148
456148
456148
456148

KRONIČAN NEDOSTATAK LOGOPEDA U HRVATSKOJ Javljaju se jedino stručnjaci iz Tuzle ili Beograda

  • , 07.11.2016., 09:44
  • Autor:
  • komentara

Gotovo godinu dana u zagorskom mjestu Klanjec tražili su logopeda. I konačno su ga ovaj tjedan i dobili. Nakon što je Dnevnik Nove TV u petak objavio priču o velikom manjku logopeda, provjerili smo kakva je situacija u manjim sredinama, gdje ne postoje specijalizirani centri.

 
 
 
 
Premalo logopeda (Video: Dnevnik Nove TV)
Premalo logopeda (Video: Dnevnik Nove TV)

Odgovor je svugdje isti - sve više djece treba pomoć - koje nema dovoljno. Neke sredine same uzimaju stvar u svoje ruke, jer na natječaje za logopede javljaju se jedino stručnjaci iz Tuzle ili Beograda.

Logopeda su u Klanjcu tražili godinu dana. Uspjeli su tek ovaj tjedan - od kada u novom kabinetu radi logopedica Tomislava Strsoglavec koja nakon diplome nije ni dana bila nezaposlena. "Tri do četiri ponude kroz godinu sam sigurno dobivala", rekla je Strsoglavec.

Država nije pomogla u njezinu zaposlenju - kabinet je financiran od strane lokalne zajednice i županije.

"Na natječaj nam se javilo dvoje logopeda, naša današnja i jedna iz Zagreba koja se do odluke već zaposlila", rekla je Jasna Kmenički, predsjednica Udruge Korak po korak do zdravlja.

Nezaposlenih gotovo nema, no Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet svake godine upisuje tek 50 budućih logopeda. Brojka se ne mijenja, unatoč tome što svako treće vrtićko dijete treba pomoć. Njezin brat pregled je čekao još duže. Nije hitan slučaj, a u bolnicama na red prvo dolaze ozbiljnije dijagnoze.

"Koliko onda sa sinom čekate? On je sad 7 i pol godina, znači tri godine, ali još nije bio u obradi. Uopće", rekla je Dorotea Vdović iz Klanjca.

Listama čekanja zakrčena je i Slavonija. U Vinkovcima rade tek dva logopeda, privatnih nema. A rad u pretežno ženskom zanimanju usporen je i zbog porodiljnih dopusta.

"Za to vrijeme dok se logopedica nalazi na porodiljnom dopustu, niti jedan put OB Vinkovci nije uspjela osigurati zamjenu za logopeda", požalila se majka Sanja Kovač.

Pomažu zato udruge, no njihova sredstva su minimalna. "Raspisali smo natječaj i javio nam se logoped iz Tuzle i logoped iz Beograda. Nažalost, nema logopeda, nama je nejasno zbog čega", kazao je Tomislav Velić iz udruge Bubamara u Vinkovcima.

Većina logopeda radi u Zagrebu. Najzakinutije su male sredine. Nitko, čini se, ne nudi pravedno rješenje za cijelu Hrvatsku.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se